Fusie Jumbo-Visma en Soudal Quick-Step veroorzaakt onrust in het peloton
Fusie Jumbo-Visma en Soudal Quick-Step veroorzaakt onrust in het peloton

Fusie Jumbo-Visma en Soudal Quick-Step veroorzaakt onrust in het peloton

Het nieuws over een fusie tussen Jumbo-Visma en Soudal Quick-Step zorgt voor onvrede bij sponsors en partners van beide partijen, die afgelopen week het nieuws te horen kregen dat een fusie tussen beide partijen definitief van de baan is.

Logischerwijs veranderd in het geval van een fusie de positie van de renner in kwestie ten opzichte van het tijdperk daarvoor. Bovendien hebben Jumbo en Quickstep allebei één van de grootste wielertalenten onder contract staan: Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) en Remco Evenepoel (Lotto Quickstep). Door deze twee grootmachten samen te brengen in 1 partij zou dat voor veranderingen in strategie en in prestaties kunnen zorgen.

Het was de afgelopen maanden hét nieuws in de wielerwereld: een mogelijke fusie tussen Jumbo-Visma en Soudal Quick-Step. Sinds Jumbo bekend maakte na 2024 te stoppen met de sponsoring van het succesteam van afgelopen wielerseizoen, draaide de geruchtenmolen op volle toeren. In eerste instantie had Soudal Quick-Step graag willen meewerken aan de fusie, vanwege een financieel afbouwende fase tussen het team en de geldschieter van dienst.

Voor een wielrenner in een ploeg kunnen geruchten over een fusie ook best wat mentale problemen veroorzaken, aldus Willem-Paul Wiertz, Specialist Topsport van het Kenniscentrum Sport & Bewegen. “Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat onzekerheid over de toekomst van een wielrenner het prestatieniveau beïnvloedt. Zich veilig voelen bij een ploeg en zelf invloed uitoefenen op besluitvorming kan de onzekerheid, stress en spanning bij een wielrenner reduceren.”

Chaos in het kamp van Jumbo-Visma over de positie van controle in het peloton. ANP SEM VAN DER WAL

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *