Wisselende meningen over de VAR: “Iedereen kan wel eens een foutje maken”
Wisselende meningen over de VAR: “Iedereen kan wel eens een foutje maken”

Wisselende meningen over de VAR: “Iedereen kan wel eens een foutje maken”

Na de komst van de Video Assistant Referee in het voetbal in 2016 zijn er nog altijd wisselende meningen onder de voetballiefhebbers. De ‘vierde scheidsrechter’ lijkt nog steeds niet geheel foutloos, en dit zorgt voor veel kritiek wereldwijd.

Tijdens de wedstrijd Tottenham Hotspur – Liverpool op 30 september kreeg de VAR opnieuw veel kritiek. Liverpool, dat al een rode kaart had ontvangen, kwam op 0-1 voorsprong. De grensrechter vlagde voor buitenspel, dus werd de VAR geraadpleegd. Op de beelden is duidelijk te zien dat doelpuntenmaker Luis Díaz geen buitenspel stond. Dit is niet onopgemerkt gebleven en Liverpool eiste een onderzoek naar de mannen van de VAR tijdens die wedstrijd.

Dit onderzoek is uitgevoerd en scheidsrechtersbond PGMOL heeft audio-opnames van de VAR en scheidsrechter Simon Hooper vrijgegeven. Hieruit blijkt dat de VAR enorm snel de keuze heeft gemaakt, en aan de scheidsrechter door te geven om het spel te hervatten. Enkele ogenblikken later dringt het besef tot de VAR door. De technicus waarschuwt VAR-leider Darren England dat ze de verkeerde beslissing hebben genomen, dit wordt later bevestigd door de assistenten.

Voetbalwetenschapper Sigrid Olthof heeft haar twijfels bij deze gebeurtenis. “Wat hier gebeurd is kan heel opzettelijk gedaan zijn, of de VAR heeft het echt niet goed gezien. In dat geval is het een menselijke fout, die kan iedereen maken.” Olthof benoemt echter wel dat de VAR ook vaak genoeg op lastige momenten een handige toevoeging is gebleken in het voetbal. “Scheids- en grensrechters kunnen het niet altijd perfect in de gaten hebben, de VAR is hier de perfecte oplossing voor.” Hoewel online veel kritiek wordt geuit op de VAR, moeten we er dus ook de voordelen van kunnen zien. Kortom, de discussie zal nog wel even voortduren.

Bron foto: Phxtosene | Eneas, via pexels.com

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *