Windrichting de schuld van het wisselvallige weer in oktober in Nederland 
Windrichting de schuld van het wisselvallige weer in oktober in Nederland 

Windrichting de schuld van het wisselvallige weer in oktober in Nederland 

NWSZONE – Tobias Jonkers | 20 oktober 2023, 17:00

Het wisselvallige weer in Nederland in oktober komt vooral door de windrichting. Aan het begin van oktober hebben we veel warme dagen gehad, dit kwam door een zuidelijke wind en de zon die schijnt, maar sinds een paar dagen hebben we juist koud, nat weer met hoge windstoten, dit weer komt door een zuid-westerse wind. 

Mathijs van der Linden werkt bij weeronline en kan alles vertellen over het weer in Nederland. Hij vertelt waarom zuidelijke wind voor warm weer zorgt, zuid-westerse wind voor koud weer zorgt en we in oktober dus wisselvallig weer hebben: ”Als wij een diepe zuidelijke stroming hebben komt de wind vanuit een warm gebied en zorgt dus ook voor warm weer, en als daarbij ook de zon schijnt dan heb je dus echt nazomerweer. Komt de wind uit het zuidwesten dan komt de wind vanaf de oceaan, dan is het ronduit nat met lage temperaturen. De windrichting bepaalt dus vaak hoe warm het is in oktober en verschilt per dag dus ook heel erg.” 

Ook al denken veel mensen dat dit extreme weer met de klimaatverandering te maken heeft omdat er veel dingen over klimaatverandering in het nieuws komen, dat heeft hier niks mee te maken. Het wisselvallige weer in oktober heeft dus vooral te maken met de windrichting en kan daarom ook erg onvoorspelbaar zijn.  

bron foto: Pexels.com, Binyamin Mellish

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *