Rennen tegen depressie en voor mentale gezondheid
Rennen tegen depressie en voor mentale gezondheid

Rennen tegen depressie en voor mentale gezondheid

15 januari is het weer ‘Blue Monday’, de zo genoemde meest depressieve dag van het jaar. Stichting MIND komt dit jaar voor de zevende keer op rij met deze actie om aandacht te vragen voor mentale problemen en hen te steunen door middel van een inzamelactie.

Stichting MIND heeft een actie georganiseerd die op blauwe maandag plaatsvindt, het heet ‘Blue Monday Run’ waar deelnemers gaan hardlopen of wandelen om zo aandacht te vragen voor mentale gezondheid. Wanneer je je aanmeld als deelnemer wordt er automatisch een sponsorpagina voor je aangemaakt waarmee je geld kan ophalen voor het goede doel.

Deelnemer Destiney Klinkert is druk bezig met het promoten van haar sponsoractie. Dit doet ze voornamelijk via sociale media. Ze merkt om haar heen dat veel leeftijdsgenoten worstelen met mentale problemen. Zelf heeft ze ook moeite gehad met haar mentale gezondheid, daarom vindt ze het zo belangrijk om aan deze actie mee te doen.

“Voor deze actie stond ik nog niet zo stil bij Blauwe Maandag. Door MIND krijgt deze dag meer een begrip. We staan stil bij de mensen die het mentaal moeilijk hebben”, vertelt Destiney.

Persvoorlichter Saskia Oskam is positief verrast over het enthousiasme van alle nieuwe deelnemers. Niet alleen Destiney, maar eigenlijk alle deelnemers zijn druk bezig met het promoten van hun sponsoracties. Dat vindt Oskam erg fijn, ze brengt de dag én hun run graag meer in de media. Haar rol binnen de actie is voornamelijk het aan het licht brengen van de actie. Zo moedigt ze de deelnemers aan om kansen aan te pakken door hun actie te promoten bij lokale media en online.

Echter blijft de vraag luiden: waarom een run? Dit weet Oskam goed uit te leggen: “De run staat voor het letterlijk én figuurlijk in beweging komen tegen depressie en voor mentale gezondheid.” Oskam vertelt over het ontstaan van de actie. De actie is zeven edities terug bedacht door de Groningse Stefan Wendel. “Het idee van letterlijk in beweging komen tegen depressie kwam ook van hem. Buiten zijn en hardlopen is gezond, daarom vond hij dit een symbolische manier van in actie komen”, vertelt Oskam. Stefan verloor zijn vader, die in een diepe depressie zat,  aan suïcide. Hij wil dat niemand dit meer overkomt en dat er op tijd hulp geboden wordt. Daarom startte hij toendertijd de Blue Monday Run.

Foto: via Saskia Oskam
Stefan Wendel, bedenker van de actie (rechts) rent zelf ook mee. Zijn neef rent met hem mee (links)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *