Schaakkoorts stijgt in Nederland door Tata Steel Chess toernooi
Schaakkoorts stijgt in Nederland door Tata Steel Chess toernooi

Schaakkoorts stijgt in Nederland door Tata Steel Chess toernooi

WIJK AAN ZEE- 12 januari begint het Tata Steel Chess Tournament in Wijk aan zee. Deelnemers van het befaamde schaaktoernooi zijn onder andere Masters-titel verdediger Anish Giri en wereldkampioen Ding Liren. Het toernooi verwacht veel kijkers want het schaken zit in de lift in Nederland. 

Uit onderzoek van RTL Nieuws in 2023 blijkt dat schaken steeds meer populair wordt in Nederland. In het afgelopen jaar is het aantal Nederlanders dat online een potje schaakt verdubbeld naar één miljoen. “In Nederland is schaken mainstream geworden door Max Euwe” vertelt Hans Böhm, oud grootmeester in schaken. “Euwe was kampioen van 1935 tot 1937. Rond die periode zijn er ontzettend veel verenigingen opgericht. Als je een wereldkampioen hebt, geeft dat een enorme boost aan een sport. Hetzelfde zag je bijvoorbeeld bij darten met de WK winst door Raymond van Barneveld.”

Nadat de eerste succesvolle, Nederlandse schaaklichting voorbij was, had de sport een nieuwe impuls nodig. Die kwam er in 1996 toen een IBM-supercomputer Deep Blue in Philadelphia een historisch partijtje schaak won tegen Garry Kasparov. “Dat werd voor onmogelijk gehouden, vooral door de buitenwereld. Ook de schakers zelf” vertelt de oud grootmeester. “De computer werd in het verloop van de tijd een vast onderdeel van het huishouden. Het schaken en de computer gaan heel goed samen. Ik speel zelf elke dag ook wat vluggertjes.” 

Böhm beschouwt het Tata Steel Chess Tournament als een uitzonderlijk evenement: “Het is een bijzonder toernooi natuurlijk want in die zaal zitten zowel de professionele spelers als de amateurs. Dat komt bijna nooit voor. De schakers komen uit alle werelddelen naar dit toernooi om te schaken.”

Ondanks de afwezigheid van schaakcelebrity Magnus Carlsen is toernooidirecteur Jeroen van den Berg erg tevreden over het deelnemersveld: “Er doen dit jaar drie wereldkampioenen mee aan het toernooi: wereldkampioen van de mannen, Ding Liren, wereldkampioen bij de vrouwen, Ju Wenjun, en juniorenkampioen Marc Andria Maurizzi. Daar zijn wij als organisatie natuurlijk trots op. En het is ook erg leuk dat we vier dames bij het toernooi hebben.” 

Het toernooi kent twee klassen, de Masters en de Challengers. De Masters, met onder andere de Nederlandse ster Anish Giri, krijgen de meeste aandacht van het publiek, zo merkt van den Berg: “in sporthal de Moriaan is het altijd druk, ook door de aanhang die de schakers zelf meenemen. We zien online dat het toernooi enorm leeft onder de schaakliefhebbers. Vooral in India, de Verenigde Staten en in Nederland.”  

Het toernooi belooft een boeiend schouwspel te worden waarbij fans over de wereld hun adem zullen inhouden bij de spannende wedstrijden dit toernooi.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *