CBS: 10 procent ziekteverzuim bij vrouwelijke klachten
CBS: 10 procent ziekteverzuim bij vrouwelijke klachten

CBS: 10 procent ziekteverzuim bij vrouwelijke klachten

woman, body, pain-5941896.jpg

BRON PIXABAY

ZWOLLE – In 2022 bleef 61 procent van de vrouwen op de werkvloer één keer of vaker weg vanwege ziekte blijkt uit onderzoek van het CBS en TNO. Bij 10 procent van deze groep vrouwen hadden de klachten te maken met zwangerschap, menstruatie of overgang. Van deze drie soorten klachten komt verzuim door menstruatieklachten het vaakst voor, maar dit duurt dan ook het kortst. Bijna de helft van de vrouwen die thuisbleef door menstruatie, had ook last van griep of verkoudheid.

Deze cijfers komen uit een onderzoek van het CBS en TNO, de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), dat plaatsvond in het laatste kwartaal van 2022. Voor het eerst werd in de NEA gevraagd naar ziekteverzuim vanwege menstruatie- of overgangsklachten, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

In het onderzoek werd gevraagd naar de klachten van het laatste verzuim. Vrouwen die aangaven dat ze verzuimd hadden, kregen vervolgens de vraag of de klachten te maken hadden met menstruatie, overgang of zwangerschap. Vrouwen met klachten die samen gepaard waren met menstruatie of overgang verzuimden het vaakst met griep, verkoudheid, hoofdpijn, psychische klachten of vermoeidheid. “Mentaal en fysiek zoveel ervaren vrouwen zoveel klachten dat ze last hebben in het dagelijkse leven volgens Tamera van der Linden, Care for Women specialist. 

Ook van de vrouwen die door hun zwangerschap thuisbleven, had bijna de helft van de verzuimgevallen ook last van griep, somberheid of hoofdpijn, maar even vaak ging het om deze combinatie klachten. Menstruatie speelde een rol bij 5 procent van de vrouwen bij hun laatste verzuimgeval. Verzuim door menstruatieklachten komt vaker voor dan verzuimgevallen door zwangerschaps- of overgangsklachten. Een open cultuur waar je alles kunt bespreken is het belangrijkst, op die manier wordt het heel normaal binnen een bedrijf, volgens Kim van Dorp, stagiair Gendergelijkheid FNV. Hoe kunnen werkgevers menstruatiepijn bespreekbaar maken op de werkvloer zonder oordeel, om zo bewustzijn te creëren over de impact op werkprestaties? “Open communicatie is het belangrijkst. Wanneer werkgevers doorhebben dat hormonale klachten een enorme impact kunnen hebben, maakt het voor de vrouwen bespreekbaarder,” aldus Van der Linden. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *