LICHTENVOORDE – Op de spoedeisende hulp komen steeds vaker meiden en jonge vrouwen in de leeftijd tot 30 jaar die zichzelf ernstig hebben verwond of een poging tot suïcide deden. Het aantal dat vanwege ‘zelf toegebracht letsel’ werd opgenomen op de eerste hulp, steeg in tien jaar tijd met 50 procent.
Dat blijkt uit een analyse van VeiligheidNL op verzoek van stichting 113 Zelfmoordpreventie. In totaal gaat het om een stijging van circa 4000 jonge vrouwen in 2013 naar 6000 in 2022. Voor (jonge) mannen en vrouwen van boven de 30 was geen stijging of daling te zien.
Hoofd bij de onderzoeksafdeling van 113, Renske Gilissen zegt dat de oorzaak hiervan niet duidelijk in beeld is omdat het een complex probleem is: “Zeker niet met suïcidaliteit, er is eigenlijk nooit één reden of één aanleiding waarom iemand overlijdt of suïcidaal wordt. Het is altijd een opstapeling van meerdere problemen.”
Over de mentale gezondheid van jongeren, met name die van meisjes en jonge vrouwen, bestaan al langer zorgen. Bijna de helft (47 procent) van de meisjes op de middelbare school piekert veel, is snel angstig en voelt zich vaak ongelukkig, bleek deze zomer uit onderzoek van de Universiteit Utrecht en Trimbos.
Doordat het probleem dus complex is, is de oplossing ervoor ook complex. Wel kan iedereen eraan bijdragen om het probleem naar beneden te krijgen volgens Gilissen. Het gaat hierbij dan vooral om het praten en contact maken met de jongeren. “Dat gesprek voeren is lastig, maar het is wel te leren. Bij 113 hebben we een gratis online-training waarin je leert het gesprek te voeren. Ook leer je het signaleren van het probleem, de vraag durven stellen als je je zorgen maakt en weten hoe je moet reageren als iemand met suïcidale gedachten kampt.” De online training kan gedaan worden via de website vraagmaar.113.nl.
Bovendien is een zo goed mogelijke zorg voor deze groep mensen is belangrijk. Niet alleen bij de GGZ maar ook op de eerste hulp, hierbij is ook de nazorg van belang. “Daarnaast zou het goed zijn als er veel meer aandacht op scholen aan mentale gezondheidsbevordering wordt besteed. Dat wordt nu te weinig gedaan, er is te weinig aandacht voor mentale problemen en mentale gezondheid.” Aldus Gilissen.
Ook psyche-expert Jip Dijcks zegt dat het belangrijk is om hier meer aandacht aan te besteden: “Het is belangrijk om meer aandacht te besteden aan de basiskennis over ons mentale welzijn. Hoe je om moet gaan met je eigen emoties, stress en tegenslagen als sociaal-emotionele wezens, is enorm belangrijk, maar er is nog heel weinig aandacht voor.”
Mocht u geïnteresseerd zijn in de online training van 113, dan kunt u deze gratis doen via: https://vraagmaar.113.nl/