Greenpeace doet aangifte tegen Tata Steel vanwege achterhouden informatie
Greenpeace doet aangifte tegen Tata Steel vanwege achterhouden informatie

Greenpeace doet aangifte tegen Tata Steel vanwege achterhouden informatie

Tata Steel niet onder de indruk van aangifte Greenpeace

Amsterdam- Na de aangifte van Greenpeace verkondigt staalproducent Tata Steel niet geschrokken te zijn van deze ontwikkeling. Het in IJmuiden gevestigde bedrijf zou zich volgens Greenpeace schuldig hebben gemaakt aan het achterhouden van beleidsinformatie. Informatie over ontwikkelingen om giftige uitstoot te verminderen is volgens de milieuorganisatie ook niet vrijgegeven.

Vanaf 1960 heeft Tata Steel beleid gevoerd dat volgens de Nederlandse kankeratlas ervoor gezorgd heeft dat omwonenden van het industrieterrein in Velsen-Noord en IJmuiden gemiddeld 50% meer kans hebben op long- en asbestkanker dan in andere gebieden in Nederland. Hier heeft Tata Steel als het aan Greenpeace ligt te weinig gedeeld met omwonenden. 

Tata Steel ontkent de beschuldigingen van het achterhouden van informatie en beweert dat het alle informatie over afgelopen en lopend beleid heeft gepubliceerd. Het bedrijf heeft al een aantal rechtszaken van onder andere Greenpeace tegen zich lopen en ziet de aangifte als een symbolische en deelt mee: “Het is natuurlijk ieders goed recht om aangifte te doen, maar het voegt niet veel toe aan de rechtszaken die al lopen.” Tata Steel is voor alsnog niet van plan om juridisch te reageren.

Volgens Greenpeace is Tata Steel niet onbekend met wetenschap buiten de publiciteit houden, beleidsmakers van het bedrijf wisten volgens Zembla al jaren dat het gevoerde beleid voor verhoogde kans op verschillende soorten kanker (in het algemeen) en hersenschade (specifiek bij kinderen) in de omgeving zou zorgen. 

Advocate Bénédicte Ficq deed namens 1067 mensen op 18 mei 2021 ook al aangifte tegen het bedrijf met als doel: “een einde te maken aan de overlast door Tata Steel”. Dat gebeurde op grond van artikel 173a van het wetboek van strafrecht. Daarin wordt het met opzet verspreiden van schadelijke stoffen strafbaar gesteld. Die rechtszaken lopen nog. “Als het OM overgaat tot een proces, zullen er eindelijk feiten naar voren komen.” Aldus Greenpeace.

Tata Steel in IJmuiden | Foto: Istock

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *