“ABBA wilde ons als fanclub, dat voelde heel bijzonder”
“ABBA wilde ons als fanclub, dat voelde heel bijzonder”

“ABBA wilde ons als fanclub, dat voelde heel bijzonder”

Het weekend van 23 maart stond voor Anita Notenboom in het teken van het ABBA weekend in Roosendaal. Het was één van de vele activiteiten van de Internationale ABBA fan club. De fanclub is ooit begonnen in 1986 en is nu dé fanclub voor fans van over de hele wereld. Anita, oprichter van de fanclub, vertelt niet alleen over het geweldige weekend, maar we duiken ook samen terug de geschiedenisboeken in over haar eerste ABBA fascinatie en het begin van dit indrukwekkende project.

Het ABBA weekend is nu net achter de rug; hoe is het gegaan?

“Het was een heel groot succes. We doen het nu al zoveel jaar, maar toch als ik dan al die vrolijke gezichten zie, ben ik helemaal gelukkig. Dat doet me zo ontzettend goed. Je leeft er ook helemaal naar toe, want de voorbereidingen beginnen al maanden van te voren. We hebben altijd veel vaste gasten die er elke keer weer bij zijn, maar we hadden ook heel veel bezoekers die er nog nooit zijn geweest en die vonden het ook fantastisch. Dan kan ik alleen maar zeggen; als er mensen vanuit Australië, Amerika of waar dan ook op de wereld hierheen komen om naar jou fanclub te gaan, dan doe je toch wel iets goed.”

Hoe is de fanclub ooit ontstaan?

“Er was destijds al een fanclub en die mensen daarvan ontmoette ik heel vaak. Maar op een gegeven moment gingen ze ermee stoppen en vroegen ze mij of ik het niet kon overnemen. Het enige wat ik dacht was; ‘dat kan ik toch helemaal niet!’ Toen hebben mijn ouders me eigenlijk overgehaald en heb ik een paar vriendinnen gevraagd om te helpen waarna deze fanclub eigenlijk ontstond. Ik had toen nooit durven dromen hier zo ver mee te komen.”

En hoe zijn jullie uiteindelijk zo groot geworden?

“We hadden vanaf het begin al medewerking gekregen van Zweden. Ik wilde namelijk dat ze in Zweden wel wisten dat we dit deden, dus ben ik daarheen gereisd. Maar de eerste tien jaren waren zeker niet makkelijk. Er was destijds natuurlijk geen internet, dus alle informatie moest opgestuurd worden, maar er was niet zoveel medewerking van Nederland. We moesten alles via Zweden doen, terwijl het toen ook makkelijker had gekund. In Zweden hadden ze vertrouwen in ons en gelukkig koos Zweden en ABBA als het ware voor ons, en werden wij dé ABBA fanclub. Dat zorgde ervoor dat wij op het album ‘ABBA Gold’ zelfs op de platen en cd’s werden vernoemd en toen begon echt onze doorbraak. ABBA wilde ons als fanclub, dat voelde heel bijzonder.”

Hoe is jouw liefde voor ABBA ontstaan?

“Het songfestival weten we natuurlijk allemaal, maar heel eerlijk? Ik was niet voor ABBA. Ze sprake me wel aan, maar ik vond popartiesten maar een beetje vreemd. Maar toen ‘SOS’ later uit kwam, sloeg het echt op mij aan. Toen was ik helemaal verkocht.”

Wat maakt ABBA bijzonder en speciaal?

“De muziek is tijdloos, de teksten zijn ‘spot on’, de melodieën blijven hangen en de stemmen van de dames zijn magisch. Dat samen maakt de magic van ABBA.”

“Die stemmen van de dames haal ik er altijd uit. Ik hoor nu heel vaak AI, maar sorry, dat zijn ze niet. Ja, ze klinken misschien wel zo, maar er zit geen ziel in. Ook coverbands doen het hartstikke goed, maar niemand kan het evenaren.”

Hoe gaat de toekomst er uit zien voor de fanclub?

“In de toekomst kan niemand kijken, dus we gaan door zolang wij de energie er voor hebben en Zweden nog door wil gaan. We gaan sowieso volgende week nog naar Zweden voor een evenement, maar ook in mei hebben we nog iets georganiseerd voor de fans mét de leden van ABBA, dus fans kunnen nog genoeg verwachten van ons.”

Fanclub oprichters Anita Notenboom (midden bovenaan) en Helga van de Kar (onderaan) met ABBA leden Benny Andersson (links) en Björn Ulveaus

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *