Overschot van e-sigaretten na smaakjesverbod
Overschot van e-sigaretten na smaakjesverbod

Overschot van e-sigaretten na smaakjesverbod

ZWOLLE- Winkels zitten met een overschot aan producten na het verbod van e-sigaretten met smaakjes, dat sinds 1 januari 2024 is ingegaan. Alleen de smaak tabak is nog toegestaan.

Waar de winkels die de producten verkochten en e-liquid speciaalzaken nu mee zitten, is een flink overschot aan de e-sigaretten met smaakjes. Erik Wildenborg, eigenaar van de Primera in Zutphen zegt het volgende: ‘’We hebben nog een behoorlijk aantal van de sigaretten achter liggen, die gaan we binnenkort tellen.’’ Erik kan niet zoveel meer met de voorraad. ‘’We slaan het voor nu nog even op. De belastingdienst heeft een regeling, we kunnen ze nog wel af schrijven. Helaas moeten we het daarna wel weggooien.’’

Het verbod op de elektrische sigaretten met smaakjes is ontstaan na een rapport van het Trimbos-instituut uit 2020, wat over het gebruik van e-sigaretten onder jongeren ging. Door het grote aanbod aan smaken werden de e-sigaretten aantrekkelijker voor jongeren. Hierdoor begonnen meer jongeren de producten te gebruiken, wat erg schadelijk voor de gezondheid is. Nicotine kan bijvoorbeeld de ontwikkeling  van de hersenen verstoren, wat tot erge problemen in de algemene ontwikkeling van jongeren kan leiden.

Voor sommige jongeren is het verbod lastig. Laura Bakhuizen, student luchtvaartdienstverlener, zegt het volgende over het verbod: ‘’Het zou makkelijker worden om te stoppen met het roken van de e-sigaretten als ze niet meer in de winkels liggen. Toch merk ik al dat mensen om me heen de producten online gaan bestellen. Daardoor wordt het probleem dus niet helemaal opgelost.’’

De winkels die vooral winst maakten met de e-sigaretten en weinig andere producten verkochten, missen nu een grote bron van inkomsten. De eigenaar van Hobby Works Deventer en E-sigarettenbestellen.nl is helemaal niet blij met de nieuwe maatregeling: ‘’Wat ze hebben besloten moeten we nakomen en we kunnen er nu weinig meer aan doen.’’ Toch blijft de impact van het verbod voelbaar. ‘’Het feit dat we het niet meer kunnen veranderen neemt niet weg dat het natuurlijk hartstikke klote is, om dat maar even grof uit te spreken. Een groot deel van mijn handel valt weg en nu moeten we nog maar even zien wat we verder kunnen doen.’’ De winkel gaat nu op zoek naar alternatieve producten om te verkopen.

Bron: Pixabay

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *