Beeld zelfdoding in Den Haag
Beeld zelfdoding in Den Haag

Beeld zelfdoding in Den Haag

DOETINCHEM- Er is een beeld onthuld dat aandacht vraagt voor zelfdoding in Den Haag op woensdag 20 december. Het beeld reisde voorheen al door andere plaatsen in Nederland, zoals Amsterdam en Maastricht. Het is een project van #stillestrijd, dat hoort bij Power of Art House.

Tijdens de bijeenkomst in Den Haag was de burgermeester aanwezig voor de onthulling. Iedereen was welkom en kon een lichtje bij het beeld plaatsen. Er werd gezongen door Dany, winnaar van The Voice. Ook werd er gesproken door spoken word artiest Tessa. Tijdens deze onthulling kreeg Saskia Stolz de ‘People Help the People’ Award van Stichting Veilig Onderwijs. Dit is een award die wordt uitgereikt aan personen en organisaties, hiermee krijgen ze een onderscheiding omdat ze wat hebben betekent voor de sociale veiligheid op scholen.

Saskia Stolz, de kunstenares van het beeld en oprichter van Power of Art House: “Het was in eerste instantie eigenlijk bedoelt om het gesprek op gang te brengen, taboe te doorbreken en om het thema op de agenda te krijgen. Inmiddels is het ook door een grote groep nabestaanden omarmt”. Saskia Stolz vertelt dat het ze het thema suïcide spannend vond: “Het is een ontzettend precair onderwerp”. Door een belofte die ze maakte aan een vrouw die haar zoon verloor aan suïcide en doordat ze er door  haar kinderen op werd  gewezen dat zelfdoding onder jongeren veel voorkomt, maakte ze een beeld voor dit thema.

Power of Art House brengt politieke en sociaal- maatschappelijke problemen onder de aandacht. #StilleStrijd is een kunstproject van Power of art House. Dit project heeft als bedoeling de taboe te doorbreken die ligt op het praten over depressie en zelfdoding onder jongeren. Op 12 juli werd het beeld voor het eerst tentoongesteld in Amsterdam op het museumplein. Het is een groot kleurrijk beeld van een in elkaar gedoken jongen. Dit staat symbool voor de innerlijke strijd die jongeren hebben door depressie en zelfmoord gedachtes. Het reist door verschillende steden in Nederland en is nu te zien in Den Haag.

“Ik denk dat het een combinatie is van het beeld en de aandacht die zelfdoding krijgt in de media. Vaak wordt er door media, van krant tot televisieprogramma, actief verwezen naar 113. Hierdoor krijgen wij ook meer naamsbekendheid” Scarlett Hemkes, persvoorlichter van 113 zelfmoordpreventie, vertelt dat er meer over het thema wordt gesproken. “Het hele projectplan heeft ze met ons overlegd. Dit overleg ging over het beeld zelf maar ook bijvoorbeeld over de teksten die op de site zouden komen of hoe te verwijzen naar hulpverlening.”

Praten over zelfmoordgedachten kan via 113 of 0800-0113 en de chat op 113.nl

Bron Foto’s: Bastiaan van Musscher

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *