Nationale Voorleesdagen bijna van start
Nationale Voorleesdagen bijna van start

Nationale Voorleesdagen bijna van start

DIEMEN – Het is weer bijna zover voor de Nationale Voorleesdagen en het Voorleesontbijt. De week wordt afgetrapt met het Nationaal Voorleesontbijt waarbij Prinses Laurentien als gast langskomt bij Stichting Kinderdagverblijf Diemen, Hakim. Basisscholen en kinderdagverblijven uit het hele land doen mee met dit evenement. De Nationale Voorleesdagen zullen woensdag 24 januari van start gaan en doorgaan tot 3 februari 2024.

De Nationale Voorleesdagen is het grootste boekenfeest in Nederland voor kinderen van 0 tot 6 jaar. Het CPNB (Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek) organiseert dit jaar 10 ontbijten met Prinses Laurentien en andere BN’ers, terwijl andere scholen en kinderdagverblijven op eigen wijze deelnemen aan de landelijke campagne. Tijdens de 10-daagse campagneperiode zijn er diverse voorleesactiviteiten gepland. Het Nationaal Voorleesontbijt op woensdag 24 januari is het grootste evenement hiervan. Boekhandels en bibliotheken in heel Nederland organiseren activiteiten zoals voorleesmomenten, theatervoorstellingen en auteursbezoeken als onderdeel van de campagne.

Belang van het (voor)lezen

De Nationale Voorleesdagen benadrukken het belang van samen lezen en het opbouwen van warme herinneringen. Rozemarijn Visser, persvoorlichter van het CPNB, vertelt: “Het belangrijkste is dat we bij kinderen die al vroeg beginnen met lezen zien dat het ze helpt met de taalontwikkeling. Kinderen begrijpen taal beter, leren nieuwe woorden en leren ook het concept van een boek begrijpen.” De hoop is dat naarmate kinderen ouder worden, ze sneller geneigd zijn zelf een boek op te pakken. Daarnaast helpt het kinderen om verbanden en andere culturen beter te begrijpen.

Stichting Kinderopvang Diemen

Prinses Laurentien brengt dit jaar een bezoek aan Stichting Kinderopvang Diemen, Hakim. Elk jaar wordt er een andere school of kinderopvang uitgekozen voor een bezoek. De Prinses doet al jaren mee met de Voorleesdagen en geeft veel om de leesbevordering van kinderen. Wendy de Haan, directeur van Stichting Kinderopvang Diemen, vertelt over het aankomende bezoek: “Het is natuurlijk een grote, bijzondere eer. We hopen vooral dat de kinderen heel veel plezier gaan beleven aan zo’n bijzonder bezoek en dat er een mooie interactie ontstaat tussen de Prinses en de kinderen; dat is voor ons het meest waardevol.”Bovenkant formulier

Prentenboek van het jaar

Het Prentenboek van het Jaar is ‘Help! Een verrassing!’ van Miriam Bos. Het boek biedt ouders een betaalbare kans om een prentenboek aan te schaffen. Door het CPNB wordt een top 10 boekenlijst en aanvullende tips voor kinderboeken aangeboden om ouders te ondersteunen bij het voorlezen met hun kinderen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *