Veel veranderingen in de Nederlandse jeugdhulp 
Veel veranderingen in de Nederlandse jeugdhulp 

Veel veranderingen in de Nederlandse jeugdhulp 

ZWOLLE – Jeugdhulp in Nederland gaat de komende tijd veranderen, zo blijkt uit het regeerakkoord dat afgelopen Prinsjesdag openbaar werd gemaakt. Het kabinet richt zich in de eerste plaats op het voorkomen van een verdere toename in het aantal kinderen, jongeren en gezinnen dat afhankelijk wordt van jeugdzorg. Momenteel maakt één op de zeven jongeren en kinderen gebruik van deze zorg, terwijl dat in 2000 nog één op de 27 was. In 2023 werd er ruim 5,1 miljard euro in de jeugdzorg gestoken, in 2024 is dat ruim 5,3 miljard euro, en in 2025 zal er naar verwachting 5,5 miljard euro beschikbaar zijn.  

“De veranderingen in het regeerakkoord hebben goede intenties, maar in de praktijk zal het een stuk lastiger zijn,” aldus Marion Welling, praktijkonderzoeker op het gebied van jeugdhulp. Volgens Welling zijn er momenteel veel afspraken en regels in de jeugdzorg die niet helpen, omdat ze niet werkbaar zijn. “Er moet meer geluistert worden naar ouders, kinderen en jeugdproffesionals.” Welling kijkt niet hoopvol naar de toekomst en hoopt dat het administratieve werk zal verminderen, zodat er meer tijd beschikbaar is voor zorgverlening. 

In het nieuwe regeerprogramma van kabinet-Schoof staat beschreven welke transformaties de jeugdhulp in Nederland de komende tijd zal ondergaan. Het kabinet werkt samen met organisaties in de jeugdzorg, het onderwijs en gemeenten aan de uitvoering van de Hervormingsagenda Jeugd. Eén op de zeven jongeren in Nederland doet een beroep op de jeugdzorg; in 2000 was dit nog één op de zevenentwintig. Het kabinet zal zich inzetten om de lange wachtlijsten te verkorten en komt daartoe met een wetsvoorstel. In het regeerprogramma staat ook dat de gesloten jeugdzorg straks veel minder wordt. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *