CPNB over ophef debuutroman Mimosa: ‘Je moet als kunstenaar kunnen schrijven wat je wil’
CPNB over ophef debuutroman Mimosa: ‘Je moet als kunstenaar kunnen schrijven wat je wil’

CPNB over ophef debuutroman Mimosa: ‘Je moet als kunstenaar kunnen schrijven wat je wil’

Zwolle – Het Collectief Propaganda van het Nederlandse Boek (CNPB) benadrukt dat je als schrijver gewoon mag schrijven wat je wil. Dit doet het CPNB na aanleiding van de ophef over het boek Mimosa, geschreven door Mette Maria van Dijk. Het boek kwam in september 2023 uit en op sociale media werd het onrustig. Er zouden namelijk racistische en stereotyperende teksten in staan over de Bijlmer.

Op de flaptekst van het boek staat: “Maria is student aan een kunstacademie. Omdat ze graag met gangsters naar bed gaat, vraagt ze haar ouders een appartement voor haar te kopen in de Bijlmer, in Amsterdam.” En in de eerste alinea van het boek staat: “Ik wil in de Bijlmer wonen, zodat ik al mijn zwarte buurmannen kan neuken.”  Mensen reageerden op de Instagram post van Prometheus: ‘’Het continueren van schadelijke stereotypering van de Bijlmer en diens zwarte inwoners is gewoon laag en gevaarlijk.’’

Het hoofd Publiciteit en Communicatie Job Jan Altena van stichting CNPB stelt dat je als auteur een kunstenaar bent en je zou kunnen schrijven wat je wil. Dit met betrekking op vrijheid van meningsuiting. “Deze situatie is in zekere zin wel te vergelijken met de situatie rondom Pim Lammers.” Die werd beschuldigd van het verheerlijken van pedofilie toen hij werd uitgenodigd voor het schrijven van het kinderboekenweekgeschenk. Daarop trok hij zich terug.

Altena benadrukt dat door alle ophef over het boek, het boek wel veel aandacht krijgt en dus al veel verkocht is. Zo stond het boek ook op plaats 42 in de officiële lijst van bestverkochte boeken bestseller 60 van week 39.

Uitgeverij Prometheus, Mette Maria van Dijk met Mimosa.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *