Sinds de hervatting van de voetbalcompetities na corona, is er een toename in blessuregevallen. De oorzaak ligt bij een toename van het aantal wedstrijden sinds de coronacrisis. De blessuregolf is ook duidelijk te merken bij de bekendmaking van de selectie van het Nederlands Elftal.
Frenkie de Jong, Memphis Depay, Cody Gakpo, Noa Lang en Justin Bijlow, zomaar een aantal namen uit een heel elftal aan geblesseerden die zich af moeten melden voor de komende interlands tegen Frankrijk en Griekenland. Hoe is het mogelijk dat er zoveel geblesseerde spelers zijn op dit moment? Dit zou goed kunnen komen door de overvolle kalender in het profvoetbal.
Op de persconferentie zei Ronald Koeman al dat hij niet opkijkt van dit aantal geblesseerden, ondanks dat het nog nooit zo extreem is geweest al nu. Maar ook hij uitte kritiek op de overvolle kalender. Als er zoveel kritiek is, waarom wordt het dan niet veranderd?
Volgens Willem-Paul Wiertz, Specialist Topsport van Kenniscentrum Sport en Bewegen is er een spanningsveld tussen de sport en het commerciële belang. “Door de commerciële belangen in het voetbal, wordt er meer geld verdiend als er meer wedstrijden zijn, maar de keerzijde hiervan is dat het aantal blessures hierdoor toe kan nemen. Vanwege het coronavirus hebben de voetbalcompetities bijvoorbeeld langere tijd stilgelegen en dit zorgde voor heel veel inhaalwedstrijden in de periode erna, waardoor sommige clubs wel 3 wedstrijden per week moesten spelen. Vanaf dat moment zagen we ook veel meer blessures.” Eventuele oplossingen voor het voorkomen van blessures volgens Wiertz zijn meer hersteltijd en het rouleren van spelers. Het kan dus gunstig zijn om je sterspelers niet altijd op te stellen.