ZWOLLE- De wintersportvakantie zoals vakantiegangers hem nu kennen gaat veranderen. Het wordt de laatste aantal jaren steeds maar warmer op aarde, zo is 2023 ook net uitgeroepen tot het warmst gemeten jaar ooit. Dit betekent dat ondernemingen in wintersportgebieden zich moeten aanpassen om hun hoofd boven water te houden.
Bart Verheggen, Universitair docent aardwetenschappen en klimaatverandering, vertelt dat de komende decennia de opwarming van de aarde zich zeker zal voortzetten. “In de alpen zien we dat ook al gebeuren, gletsjers in de Alpen hebben flink ijs verloren in de afgelopen decennia en de verwachting is dat die trend zich voort zal zetten.” Het is dus voor wintersportgebieden zeker van belang om te heroriënteren op deze manier blijven ze relevanter. Verbetering zal er namelijk niet meer komen zegt Verheggen. “Zelfs als we volledig stoppen met het uitstoten van co2 zal het ijs doorgaan met smelten. Dit is zo, omdat de temperatuur zich zal stabiliseren, maar het zal dus niet meer kouder worden. Gletsjers hebben dan niet meer de mogelijkheid om te groeien.”
Bedrijven in bijvoorbeeld de Alpen zijn al bezig met het samenstellen van een diverser aanbod aan activiteiten vertelt Frank Oostdam, directeur van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR). “Als je kijkt naar de toekomst van wintersport en dat zien we eigenlijk nu al gebeuren is dat wintersportplaatsen zich met andere dingen gaan bezighouden dan alleen maar skiën. Ze bieden ook andere activiteiten aan, zoals: mountainbiken, langlaufen en sneeuwwandelen.”
Op dit moment heeft klimaatverandering weinig invloed op Nederlandse vakantieganger die op wintersport gaat vertelt Oostdam. “Over het algemeen zijn de Nederlandse wintersporters heel loyaal aan die vakantie. Duurzaamheid speelt tot nu toe nog geen rol bij de hoeveelheid Nederlanders die op wintersport gaan. Het aantal is namelijk nog niet afgenomen.” Het belang van bewust reizen is bij de meeste Nederlanders onderhand wel doorgedrongen, zegt Oostdam. “Duurzaamheid gaat steeds meer een rol spelen, maar op dit moment is het nog heel gering.”
Skiën zelf, los van de reis ernaartoe, heeft niet een heel groot effect op de klimaatverandering, vertelt Verheggen. “Voor de lokale natuur en landschap maakt het wel uit. Skiën is wel een vorm van landschapsaantasting.” Oostdam vult dit aan door te vertellen dat de reis naar wintersport toe het vervuilendste deel van de vakantie is. Het is daarom van groot belang om alternatieven te zoeken. “De trein is al een heel goed alternatief, maar vaak nog te duur. Als treinreizen in Europa toegankelijker gemaakt wordt, zorgt dit voor een groot verschil”, aldus Oostdam. De vraag is er namelijk wel merkt Oostdam, het moet alleen wel een serieus alternatief gemaakt worden en dat is het nu niet.