ZWOLLE – Een landelijk behandelprotocol voor vrouwen met extreme misselijkheid tijdens hun zwangerschap, daarvoor zetten deskundigen op dit moment de laatste stappen om dit protocol in het voorjaar in te laten gaan.
“Dit betekent dat elke arts in Nederland dan een soort handleiding heeft. Er is iets waar een arts altijd op terug kan keren en dat gaat de kwaliteit van de zorg heel erg verbeteren,” vertelt Norah Gauw tevreden, zij is één van de deskundigen uit de bestuursgroep die aan het protocol werkt.
Het heeft namelijk jaren geduurd tot het punt van een landelijk protocol in beeld kwam. Gauw zet zich sinds 2013 al in voor vrouwen met hyperemesis gravidarum, ook wel HG genoemd. Dit doet ze naast haar rol binnen de bestuursgroep ook vanuit stichting ZEHG waar ze de voorzitter van is. Deze stichting heeft ze samen met een aantal vrouwen opgericht omdat er voorheen in Nederland vrijwel niets bekend was over HG.
Vaak wordt er over de misselijkheid die de meeste vrouwen ervaren in het eerste trimester gezegd dat het erbij hoort. Echter blijft het voor 3% van de vrouwen niet bij een gewone misselijkheid. Bij hen ontwikkelt het zich tot hyperemesis gravidarum, een aandoening waarbij zwangere vrouwen gedurende 3 tot 9 maanden ernstig misselijk zijn en met regelmaat overgeven.
De bestuursgroep die werkt aan het protocol bestaat uit een aantal deskundigen die al 2 jaar bezig zijn met een landelijke richtlijn. In dit bestuur zitten mensen uit het medisch veld met veel kennis van zwangerschap en hyperemesis gravidarum, denk hierbij aan gynaecologen, diëtisten, verloskundigen en daarnaast een aantal ervaringsdeskundigen.
Marjolein Houben, ervaringsdeskundige, coach, ex-verloskundige en trainer van verloskundig personeel zet zich op allerlei vlakken in voor vrouwen met HG. Ze is vanuit die rol ook onderdeel van de bestuursgroep die werkt aan het protocol. Ze is zelf moeder van drie kinderen en heeft daarbij drie zware zwangerschappen gehad waar het iedere zwangerschap erger leek te worden, ook zij had last van HG.
“Ik voelde me in die periode heel eenzaam, misselijk en beroerd. Het gevoel alsof je heel wagenziek bent, zo voelde ik me eigenlijk continu. Dat je denkt ik móét hier uitstappen. Alleen je kan er niet uitstappen. En dat dan drie keer negen maanden lang. Op een gegeven moment word je gewoon helemaal moedeloos. Het is gewoon echt heel intens,” legt Houben uit. Dit is voor Houben één van de grootste redenen geweest om zich nu zo hard te maken voor vrouwen die in hetzelfde schuitje zitten als waar zij ooit in zat.
Houben vertelt dat het protocol bijna klaar is om te lanceren. Volgens haar is er nog een grote hoeveelheid kennis die ontbreekt binnen de geboortezorg. “Ik hoop en ik verwacht dat we steeds betere zorg kunnen gaan leveren. Het protocol gaat denk ik een heleboel veranderen”, vertelt ze voldaan.