Zorgmedewerkers: emotionele uitputting en toenemende vraag naar hulp
Zorgmedewerkers: emotionele uitputting en toenemende vraag naar hulp

Zorgmedewerkers: emotionele uitputting en toenemende vraag naar hulp

APELDOORN – Zorgmedewerkers voelen zich steeds vaker emotioneel uitgeput door een te hoge werkdruk. Bureaucratie en mantelzorg spelen daarin ook een grote rol. Een op de zes medewerkers geeft aan hier last van te hebben. Een peiling waar 5000 zorgmedewerkers aan meededen, van Stichting IZZ en de universiteiten van Utrecht en Leiden, laat zien dat het onder mensen tot 36 jaar zelfs een op de vijf is.

Er gebeuren veel dingen in de zorg waar de meeste mensen niet aan zouden kunnen wennen. Femke Burger, een ambulanceverpleegkundige; ‘’Ik maak dingen mee waarvan veel mensen geen weet hebben. Ongevallen op straat, verminkte lichamen, mensen die ernstig ziek zijn en kinderen die sterven.’’ Deze voorbeelden van heftige situaties zijn normaal in het leven van de meeste zorgmedewerkers. ‘’Bij sommige plekken denk ik terug aan de gebeurtenissen die daar zijn afgespeeld. Ik kom bijvoorbeeld vaak langs een brug waar ik moest helpen bij iemand die daar vanaf was gesprongen. Dat neem je met je mee, dat is de rugzak die je vult.’’

Uit de peiling van Stichting IZZ blijkt dat een aanzienlijk aantal zorgmedewerkers geestelijke gezondheidszorg raadpleegt. Onder alle respondenten geeft een op de tien aan dat ze gebruikmaken van een psycholoog. Onder zorgmedewerkers jonger dan 25 jaar ontvangt een op de vijf enige vorm van mentale ondersteuning. Volgens IZZ is dit ruim een derde meer dan in 2021.

Bron afbeelding: ANP

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *