Gehandicaptensport Nederland maakt zich hard voor inclusief sporten

Gehandicaptensport Nederland (GN) is een organisatie die zich actief inzet om het sporten voor mensen met een auditieve, visuele of lichamelijke beperking mogelijk maken. GN is de sportbond voor Boccia, Para Ice Hockey, Goalball, Rolstoelrugby, Blindenvoetbal, Showndown en Bocce. Het toegankelijker maken van de gehandicaptensport doen zij op verschillende manieren. Multisportdagen
De projecten Zichtbaar Sportief, Ongehoord Sportief en Sportief met ziekziekte werken nauw samen om mensen met allerlei verschillende beperkingen aan het sporten te krijgen. Een van de initiatieven zijn de jaarlijkse Multisportdagen. Op deze dagen kunnen mensen met een handicap op een toegankelijke manier verschillende sporten uitproberen. Bij elke Multisportdag kunnen deelnemers andere sporten uitproberen. Omdat er zoveel verschillende beperkingen zijn, zijn er aparte sportdagen voor mensen met een visuele beperking, met een auditieve beperking of een motorische
beperking. Mensen met een visuele beperking kunnen goalball spelen, blindenvoetbal doen, fitnessen, judoën, hardlopen of paracycling uitproberen.

Goalball
Dit is een paralympische teamsport voor alleen blinde mensen. Er wordt gebruik gemaakt van een rinkelbal waardoor de spelers zich alleen kunnen oriënteren op het geluid van de bal. Het doel is om de bal in het doel van de tegenpartij te werpen.
Voor deelnemers met een auditieve beperking is er de mogelijkheid om te zwemmen, te voetballen of te judoën. Boccia, rolstoelrugby, frame running, rolstoelhockey en dansen zijn de opties waaruit mensen met een spierziekte kunnen kiezen tijdens een Multisportdag.

Boccia
Deze sport is in eerste instantie ontwikkeld voor mensen met Cerebrale Parese (houding- en bewegingsstoornis). In de internationale sportwereld zijn er nu ook mensen met andere beperkingen die deze sport beoefenen, zoals mensen met een dwarslaesie of een amputatie. Het is mogelijk om deze sport individueel te doen maar het kan ook in teamverband. Het is een mikspel waarbij blauwe en rode ballen worden gebruikt. Er is 1 witte bal in het spel. De sporters moeten de blauwe of rode ballen zo dicht mogelijk bij de witte bal zien te gooien. Voor mensen met weinig spierkracht is het dankzij het gebruik van hulpmiddelen ook mogelijk om dit spel te spelen.

Frame running
Dit is een atletieksport waarbij een sporter met een running frame (een driewielig loopframe zonder pedalen en met een steun voor de borst) verschillende afstanden rent.

Als deelnemers geïnteresseerd zijn in een G-sport dan helpt Gehandicaptensport Nederland om een geschikte sportvereniging in de buurt te vinden. Bij sportverenigingen wordt er voorlichting gegeven welke aanpassingen er allemaal nodig zijn voor de gehandicapte sporters. Denk hierbij bijvoorbeeld
aan het weghalen van drempels, zodat mensen met een rolstoel zich makkelijk zelfstandig in een sportclub kunnen voortbewegen. Er wordt ook informatie gegeven over sportrolstoelen en andere hulpmiddelen. Volgens Gehandicaptensport Nederland ontbreekt het vaak aan de juiste, veilige begeleiding van mensen met een beperking die sporten. Zij zijn daarom gestart met het trainen van sportinstructeurs, docenten, vrijwilligers en buurtcoaches. De voorlichters geven informatie over verschillende visuele, auditieve en lichamelijke beperkingen. Er wordt aandacht besteed aan welke verschillende hulpmiddelen er allemaal zijn en op welke manier deze te gebruiken zijn. Veiligheid is hierbij een heel belangrijk aspect. Het gaat om een kwetsbare doelgroep die extra begeleiding nodig heeft om op een verantwoorde manier te kunnen sporten. Kennis over het juiste gebruik van hulpmiddelen is hierbij van essentieel belang. De deelnemers van deze training leren ook goed te kijken naar de verschillende sporters. Wat kan de een wel en wat kan de ander minder goed? Als de veiligheid niet gegarandeerd kan worden moet er gekeken worden of een andere sport of een ander hulpmiddel misschien geschikter is voor de sporter. Het is belangrijk om hierbij goed de grenzen van de sporter in de gaten te houden. Zeker G-sporters zijn vaak erg fanatiek en moeten niet over hun
grenzen heengaan. Dat is bij deze kwetsbare doelgroep nog eens extra belangrijk.

Leuke feiten over G-sport
Er zijn 50 landen met een nationaal blindenvoetbalteam. Hiermee is het blindenvoetbal een van de grootste Paralympische Sporten. Nederland heeft nog geen team. Gehandicaptensport Nederland is in 2018 begonnen met het benaderen van betaalde voetbalclubs om een blindenvoetbalteam op te zetten. In 1948 werden in Engeland in Stoke Mandeville de International Wheelchair Games gehouden. De neuroloog Sir Ludwig Guttman organiseerde dit evenement wat later de Paralympische Spelen zou gaan heten. De arts wilde op deze manier de levenskwaliteit van gewonde militairen uit de Tweede Wereldoorlog verbeteren.
Nederland heeft in 2022 op de Olympische Spelen 34 medailles gewonnen. In hetzelfde jaar heeft het Nederlandse team op de Paralympische Spelen 8 medailles gewonnen.

Eén reactie op “Gehandicaptensport Nederland maakt zich hard voor inclusief sporten”

  1. […] Of Nederland nu echt zo goed bezig is in het creëren van inclusiviteit binnen de sportwereld lees je hier. […]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *