“Stop met het stigmatiseren van mbo’ers’’
“Stop met het stigmatiseren van mbo’ers’’

“Stop met het stigmatiseren van mbo’ers’’

ZWOLLE – Onlangs bracht NOS Stories een vragenlijst naar buiten waarin 57 procent van de mbo’ers aangaf zich ondergewaardeerd te voelen. Dat komt omdat ze volgens eigen zeggen ‘onderschat’ worden en dat zorgt ervoor dat mbo’ers het idee kunnen krijgen dat ze er niet toe doen. ‘Dat moet stoppen’, vindt Elleke De Vries, mbo-student aan het Landstede in Zwolle. “Wij zijn hartstikke belangrijk voor de samenleving, ik ben een trotse mbo’er.”

Elleke de Vries zit in haar laatste jaar van de opleiding Mediaredactie. Als mbo-student heeft ze een stage bij RTV Oost bemachtigt, maar dat ging niet zomaar. Elleke moest als mbo-student bewijzen dat ze goed genoeg was. Dat deed ze door een portfolio samen te stellen van haar eerdere werken. “Hbo’ers hoeven dat niet te doen”, zegt Elleke. “In mijn klas waren al veel studenten afgewezen bij RTV Oost. Ik was wel aangenomen, omdat mijn portfolio de doorslag heeft gegeven. Ik heb bewezen dat ik ervaring heb. Hbo’ers hoeven dat niet te doen, want ze hebben al de voorkeur ten opzichte van een mbo’er. Ik moet wel bewijzen dat iets kan en een hbo’er niet, dat vind ik niet eerlijk.” Elleke vervolgt: “omdat ik een vakgerichte opleiding volg, voldoe ik al aan het eisenpakket. Op mijn stage waren er studenten die bijvoorbeeld niet konden editen of filmen. Ik kan dat wel. Het is dus vreemd dat ik mezelf extra moet bewijzen omdat ik een mbo’er ben.”

Zo gaat de onderschatting verder door wanneer ze begint met haar stage. RTV Oost verwachtte niet dat Elleke al alleen op pad kon met een microfoon en camera. “Ik voelde me vooral in het begin onderschat, ze wisten eigenlijk niet wat ik kon. Ze waren verbaasd toen ik zei dat ik kon monteren en filmen. Na een paar weken kwamen ze erachter dat ik eigenlijk alles kon. Nu word ik niet meer onderschat.”

Het stigma doorbreken

Om het stigma te doorbreken vindt Elleke dat bedrijven hun eisenpakket moeten aanpassen. “Het stigmatiseren van mbo’ers moet stoppen. Je moet niet kijken naar opleidingsniveau, maar naar wat een persoon kan. Het is niet eerlijk als je iemand afwijst op basis van het niveau. Je moet kijken naar wat een persoon kan en niet naar wat er op een diploma staat.” Ook kan de samenleving nog stappen maken met het herwaarderen van mbo’ers, vindt Elleke. “We worden nog steeds weggezet als domme mensen. Dat zit al in de benaming: middelbaar beroepsonderwijs en hoger beroepsonderwijs. Daarmee zeg je automatisch dat wij een dommere opleiding doen. Onzin. We moeten later hele belangrijke beroepen bekleden en als je dat wegzet als ‘dom’, dan helpt dat niet mee.”

Desalniettemin ziet Elleke vooruitgang in het herwaarderen van het mbo. “Er wordt gerealiseerd dat het toch belangrijk is om bouwvakkers, elektriciens en ga zo maar door in de samenleving te hebben. Maar er is nog een lange weg te gaan voordat iedereen zich dat realiseert.”

Trots

Ook al is Elleke vaak onderschat, het heeft haar niet gestopt om zich trots te voelen over haar mbo-opleiding. “Ik vind mbo-opleidingen een hele mooie vorm van leren. Je leert vakgericht en doet veel in de praktijk. Het voelt soms dat je niet trots mag zijn op een mbo-diploma, omdat je altijd naar het hoogste zou moeten streven, maar ik ben hartstikke trots om mbo’er te zijn”, aldus Elleke de Vries.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *