Gelderland pleit in Brussel voor verlaging van de beschermde status van de wolf op De Hoge Veluwe
Gelderland pleit in Brussel voor verlaging van de beschermde status van de wolf op De Hoge Veluwe

Gelderland pleit in Brussel voor verlaging van de beschermde status van de wolf op De Hoge Veluwe

De provincie Gelderland pleit op 21 september in Brussel voor verlaging van de beschermde status van de wolf op De Hoge Veluwe, wat in een rapportage staat die naar de Europese Unie wordt gestuurd. Dit laat de provincie weten in een persbericht. De provincie pleit voor een verlaging van de beschermde status van de wolf op De Hoge Veluwe zodat er beter kan worden opgetreden tegen de schade die de wolf aanricht.

Foto: ANP

”Jaarlijks worden in Nederland een paar honderd schapen doodgebeten door jongere wolven”, vertelt Sander Kole, Universitair hoofddocent algemeen bestuursrecht en omgevingsrecht van de Open Universiteit. ”Voor de wolf in Europa zijn wel wetten, denk aan de habitatrichtlijnen.” Deze richtlijnen hebben tot doel bij te dragen tot het waarborgen van de biologische diversiteit. ”Dierhouders mogen niet zomaar iets tegen de wolf doen, hiervoor zijn ontheffingen nodig die moeten worden verleend”, aldus Kole. ”Voor de agrarische sector kan de wolf door predatie van vee een probleem vormen.”

Om deze redenen wil de provincie Gelderland dat de wolf in Nederland een minder beschermde status krijgt, zodat de wolf minder schade aan kan richten in de toekomst. Totdat de Europese Commissie erkent dat de wolf zo’n paar honderd schapen op De Hoge Veluwe doodt, raadt de provincie Gelderland aan om hekken wolfwerend te maken door de dierhouders, voor de aanpassingen aan de hekken is subsidie beschikbaar gemaakt. De provincie kan tijdelijk noodhekken leveren. Omdat er veel zorgen zijn bij dierhouders en inwoners organiseert de provincie samen met verschillende Veluwse gemeenten informatieavonden.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *