Een week geleden besloot de Gemeente Enschede om een AZC te verplaatsen van een afgelegen vliegveld naar een industrieterrein tussen twee wijken in. Een aantal dagen later lag er bij buurtbewoners een PVV-flyer op de mat met de tekst: ‘Wij willen geen mega-azc, u toch ook niet?’ In Enschede zijn de meningen verdeeld.
Johan Miener, woordvoerder Asiel van de gemeente Enschede, is tevreden met de komst van het AZC. De gemeente wilt het industrieterrein komende jaren ontwikkelen om naast bedrijvigheid ook woongelegenheden te maken. “Het vestigen van een AZC past heel mooi binnen die plannen. Stel dat de asielvraag minder wordt, en dit AZC leger komt te staan, gaan we ook kijken of we op deze locatie flexwoningen kunnen introduceren.” Die woningen worden dan eerst gebruikt voor vluchtelingen en later voor andere groepen zoals studenten. Het vinden van een nieuwe locatie was een grote puzzel. “Ik ben blij met de nieuwe locatie, dit AZC heeft een goede ligging”, zegt Miener. “Vanuit het AZC zijn asielzoekers snel in de bewoonde wereld en kunnen ze zo meedraaien in de maatschappij.”
Wijkbewoners zijn bang voor incidenten bij het AZC. “Heel simpel: als je het nieuws volgt dan word je niet blij”, begint een omwonende. De man is bezorgd als hij kijkt naar bijvoorbeeld Ter Apel. “Hoe mannen daar omgaan met vrouwen, is niet goed.” De man heeft zelf een dochter van twintig jaar oud. “Tuurlijk moeten die mensen opgevangen worden, maar er zitten altijd rotte appels tussen.”
Het COA in Overijssel geeft aan dat er geen incidenten zijn geweest in Enschede waarbij de politie betrokken was. Wel waren er interne incidenten genoteerd. Die incidenten verschillen van te harde muziek tot opstootjes. “Persoonlijk vind ik het prima”, vertelt een omwonende. “Ik kom uit een arme buurt en daar woonden ook vluchtelingen, dat waren hele gewone mensen.” De omwonende verzet zich tegen de kritiek op de komst van het centrum. “Ik moet er niet aan denken om te vluchten naar een ander land. De mensen moeten niet zo denken vanuit hun eigen holletje.”