Vuurwerkbepleiters en -bestrijders: Hoe krijgen we een veilige jaarwisseling?
Vuurwerkbepleiters en -bestrijders: Hoe krijgen we een veilige jaarwisseling?

Vuurwerkbepleiters en -bestrijders: Hoe krijgen we een veilige jaarwisseling?

De jaarwisseling was als altijd, Bohemian Rhapsody op nummer één in de Top 2000, oliebollen, geweld tegen hulpverleners en tientallen mensen in het ziekenhuis door ernstige oogschade door vuurwerk. Instanties proberen al jaren het geweld en de verwondingen te stoppen. Moet er echt een vuurwerkverbod komen voordat er iets verandert? Xander Simonis, voorzitter van politievakbond ANPV, zegt ‘ja’. Thijs Luiken van Behoud Consumentenvuurwerk Nederland wil de vuurwerktraditie behouden. “Vuurwerk wordt misbruikt door vandalen om te rellen en vechten.

Wie had verwacht dat iedereen de jaarwisseling zou vieren met een glas champagne, een oliebol en sterretjes kwam bedrogen uit. In onder meer Alphen aan den Rijn, Zaandam, Hedel, Bedum, Amsterdam-Oost en in de regio Utrecht werden politieagenten of brandweerlieden bestookt met zwaar vuurwerk. Dat meldde Peije de Meij, landelijk coördinator jaarwisseling bij de politie.

“Ik heb de jaarwisseling als zeer frustrerend ervaren. De politiek doet alsof hulp tegen hulpverleners nieuw is, maar dit gaat al jaren zo. Ze weigeren adequaat maatregelen te nemen. Ook vind ik het erg dat de burgerij zich niet weet te gedragen door met bivakmutsen de confrontatie met hulpverleners te zoeken. Dan spreek je niet meer van een feest of traditie, maar over relschoppen”, vertelt Xander Simonis, voorzitter van politievakbond ANPV.

Thijs Luiken van Behoud Consumentenvuurwerk Nederland zag ook dat er ongeregeldheden waren tijdens de jaarwisseling: “Vuurwerk wordt misbruikt door een groepje vandalen om mee te rellen en vechten. Het belagen van politieagenten en hulpverleners slaat nergens op, maar is helaas wel van alle tijden. Je moet je daders aanpakken en niet het product verbieden.”

Simonis merkt op dat lik-op-stukbeleid erg lastig is: “Je moet zien wie het gooit en met wat er wordt gegooid, dus het valt nog niet mee om iemand op te pakken op zo’n moment. Je loopt op zo’n avond constant achter de feiten aan en daarom pleiten we voor een algeheel vuurwerkverbod.” Simonis benadrukt dat ook al zou er een algeheel vuurwerkverbod komen, mensen nog altijd aan illegaal vuurwerk zouden kunnen komen. Toch denkt hij dat een verbod ervoor zou kunnen zorgen dat hulpverleners weer hun werk kunnen doen.  “Het is onacceptabel, maar het gebeurt wel.”

Luiken is een andere mening toegedaan. Volgens hem is het vuurwerk dat mensen kan verwonden al verboden, handhaving is daarom essentieel: “Vandalisme met vuurwerk moet worden aangepakt, niet het vuurwerk verbieden. Handhaving van verboden zaken moet verbeteren. Geen algeheel vuurwerkverbod.”

Zowel Luiken als Simonis zijn het in ieder geval over één ding eens: de bestuurlijke laag doet niet genoeg. “Dit land heeft één probleem en dat is een bestuursprobleem. In Nederland hebben we er een handje van om bestuurlijke maatregelen te treffen in plaats van de daders aan te pakken. Er zijn een paar mensen die misbruik maken van vuurwerk, maar die worden niet aangepakt”, benadrukt Luiken. “De politiek reageert hypocriet”, licht Simonis toe. “Als er geen vuurwerkverbod komt, verandert er niets. Dan zitten er weer tientallen collega’s thuis.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *