In samenwerking met verschillende onderwijsinstellingen en onderzoekers is er donderdag 30 november een programma gelanceerd om het welzijn onder studenten te verbeteren. Sinds de corona kampen veel studenten met psychische klachten. De hoge verwachtingen en druk kunnen veel studenten niet aan.
Uit een online vragenlijst uitgevoerd door het RIVM waar 32.000 studenten aan hebben meegedaan blijkt dat 44 procent kampt met depressie- / angstklachten. Deze monitor geeft ongeveer hetzelfde beeld als de eerdere uitgevoerde monitor in 2021. Naast studie spelen andere factoren als financiële zorgen en huisvesting een grote rol bij de stress van studenten. Jolien Dopmeijer, Onderzoeker en maker van het studentenwelzijnsprogramma geeft aan dat er in het programma wordt samengewerkt met meerdere partijen om zo het beste de studenten te ondersteunen: Het onderwijs is wel de voornaamste plek waar studenten bereikt worden, dus er zal iets meer nadruk liggen, maar juist in samenwerking met de andere partijen om elkaar te ondersteunen bij vroeg signalering van problemen, preventie ervan, werken aan positieve mentale gezondheid, doorverwijzen waar hulp nodig is, ondersteuning vanuit gemeenten bij faciliteiten op het gebied van mentale gezondheid en middelengebruik van studenten, maar ook zaken die dit ondersteunen zoals aanbod van ontspannende activiteiten, bewegen, inloophuizen, goede huisvesting, financiële tegemoetkomingen etc.
Jolien Dopmeijer vertelt hoe zij deze verschillende sectoren verbinden rond het thema studentenwelzijn: “We verbinden in dit programma de sectoren mbo, hbo en wo op het thema studentenwelzijn én verbinden gemeenten, onderwijs, preventie en zorg met elkaar op dit thema. Hoofddoel is het komen tot kennis- en ondersteuningsproducten samen met en voor dit veld en studenten worden nauw betrokken. Dit sluit aan bij de roep van dit veld om handreikingen te krijgen hóe te werken aan welzijn van studenten, hoewel ze ook al veel hieraan doen.”
Een van de organisaties die heeft meegewerkt aan het programma is ECIO, een organisatie die zich bezighoudt met inclusief onderwijs. Joyce van der wegen, persvoorlichter voor ECIO vertelt over dit programma en waar de rol voor de organisatie is weggelegd: “Het kader is een meerjarenkoers voor studentenwelzijn in het hoger onderwijs. Dus dat kan je eigenlijk zien als gezamenlijke afspraken tussen hoge scholen en universiteiten en studenten over wat er nodig is en hoe er de komende jaren tot 2030 gewerkt gaat worden aan een beter studentenwelzijn. Voor de komende jaren hebben wij met name samen met OCW en met studenten, hogescholen en universiteiten een rol in het monitoren van het kader. waarin we de komende jaren ook met elkaar voortdurend gaan toetsen en kijken van in hoeverre lukt het om die gezamenlijke afspraken uit te voeren en wat is er nog nodig.”