Een sinterklaasviering met zwarte piet: ‘racistisch’ of een ’traditie’?
Een sinterklaasviering met zwarte piet: ‘racistisch’ of een ’traditie’?

Een sinterklaasviering met zwarte piet: ‘racistisch’ of een ’traditie’?

RIJSWIJK – Zaterdag 25 november heeft er een officieuze sinterklaas intocht met zwarte pieten plaatsgevonden in Rijswijk. De bijeenkomst was het initiatief van gemeenteraadslid Marc Weterings van de partij Rijswijks Belang. Een sinterklaasviering met zwarte pieten is al jaren de oorsprong van een verdeelde discussie die veel emoties oproept. Aan de ene kant staat een groep die vindt dat het een Nederlandse traditie is waar mensen maar aan moeten wennen, en aan de andere kant vindt men dat er voor een racistische traditie geen plaats is in ons land. Moeten we zwarte piet als cultureel erfgoed zien?

Marc Weterings, gemeenteraadslid van de partij Rijswijks Belang, vindt dat sinterklaas gevierd moet worden met zwarte pieten. “Omdat het een oer oude Hollandse traditie is, een schmink traditie.” Zwarte piet wordt door veel mensen gezien als racistisch en niet acceptabel. Uit onderzoek van I&O Research bleek vorig jaar dat 80 procent van de Nederlandse jongeren van 18- tot 34-jaar een piet met een zwart geschminkte huidskleur niet noodzakelijk vindt. In 2016 was dat nog 36 procent. Onder de 65-plussers vindt 54 procent dat de zwart geschminkte piet moet blijven. Weterings denkt dat die cijfers niet helemaal kloppen, “Dat valt reuze mee,” zegt hij. Hij geeft aan dat het volgens hem gaat om een “handje vol” mensen: “De verkiezingen spreken boekdelen over hoe Nederland er over denkt.”

Naast Rijswijk hebben er ook in andere plaatsen als Enter en Staphorst intochten plaatsgevonden met zwarte piet, dit vaak ondanks een verbod. De organisatie Kick out zwarte piet vertelt dat het discriminerend is om sinterklaas te vieren met zwarte pieten: “Zwarte Piet is een racistische karikatuur van Zwarte mensen uit de 19e eeuw. Dat er nog steeds gemeenten zijn die intochten met zwarte pieten toestaan, komt deels door gebrek aan historisch besef en het meten met twee maten. Zwarte Nederlanders worden vaak niet als Nederlanders gezien en zeker niet altijd zo behandeld. Als het om witte kinderen ging die gediscrimineerd werden, zouden we allang overal in Nederland een inclusief Sinterklaasfeest hebben. “

Ook geeft de organisatie aan dat sprake van ‘cultureel erfgoed’ geen verklaring mag zijn voor racisme: “Het is racistisch ‘cultureel erfgoed’ dat zorgt voor discriminatie en racisme en de samenleving onnodig tegen elkaar uitspeelt en polariseert. ‘Cultureel erfgoed’ of ’traditie’ zijn geen redenen om vast te houden aan een karikatuur die internationaal en nationaal veroordeeld wordt. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *