Uit onderzoek van het CBS blijkt dat steeds minder jongeren het geloof belangrijk vinden. In 2023 gaf 42 procent van Nederlanders tussen de 15 jaar of ouder aan bij een geloofsgemeenschap te horen. In 2013 was dit 53 procent. 3 op de 10 mensen van de 15 tot 35 jaar zeggen bij een geloofsgemeenschap te horen. Vooral in het Christelijk geloof is een sterke daling te zien. Vijf mensen vertellen hoe zij denken dat die daling komt.
Thijs Warnaar
Thijs is sinds september 2005 als kerkelijk werker werkzaam in de CGK Zwolle.
,,Dit komt denk ik door meerdere factoren. Aan de ene kant is de wereld van jongeren verbreed. Vroeger zat je in een bepaalde kerk, daar zaten ook je vrienden en de meeste daarvan zaten ook op dezelfde (Christelijke) basisschool. Vervolgens trouwde je vaak ook met iemand uit die eigen kerk.
Tegenwoordig zijn kerkgrenzen niet meer zo belangrijk, heb je vrienden binnen en buiten de kerk en via sociale media met de hele wereld. Daardoor is het logisch dat je ook andere netwerken leert kennen en je meer keuze hebt. Je wereld bestaat niet alleen meer uit de kerk.
Daarnaast heeft corona in veel gezinnen meer ruimte gegeven voor andere invulling van onder andere de zondag. Toch denk ik dat veel jongeren nog steeds ‘spiritueel’ op zoek zijn en dat ook interessant vinden. Maar de rol van de kerk is daarin duidelijk afgenomen.”
Leonie Schreurs
Leonie is 21 jaar oud en houdt zich veel bezig met haar geloof
,,Ik denk dat veel jongeren afhaken van het geloof omdat ze gekwetst zijn door (mede)christenen. Hierdoor voelen ze zich niet geliefd, gezien of gehoord. Ze keren zich af van het christendom. Maar de manier waarop (mede)christenen zich soms gedragen, staat niet gelijk aan wat het christelijke geloof inhoud. Het staat voor naasten liefde en als dit geschaad wordt door anderen, kan ik me goed voorstellen dat ze zich niet meer thuis voelen in de kerk. Terwijl we bij God mogen komen zoals we zijn. Hij oordeelt niet, Hij luistert, Hij heeft ons lief en Hij ziet ons. Hierin schieten mensen snel tekort. Zelf heb ik het niet zo ervaren in mijn kerk.
Ik voel me geliefd en gezien, door mede christenen, maar vooral door God. Daar gaat het immers om. Het geeft me houvast in het leven en ik weet dat ik nooit alleen ben. God ziet me als een geliefde dochter en ik mag bij Hem komen, precies zoals ik ben.”
Ruben van Haften
Ruben is 28 jaar oud, geloofsverlater en biseksueel. Samen met zijn vader, die 84 en dominee is, maakte hij de podcast ‘Niet te Geloven‘
,,Iedereen zoekt naar zingeving. Ook jongeren. We hebben alleen veel opties. De kerk was altijd dé plek voor zingeving. Je kon daar eigenlijk als enige plek echt antwoord krijgen op vragen. Dat is al een tijdje niet meer zo. Je kan diezelfde antwoorden nu bijna overal vinden. Denk aan het internet, maar ook aan zelfhulpboeken.
Daarnaast zien we dat mensen naar God grijpen als het niet goed gaat (kijk naar oorlogen). In die gevallen is het een houvast waaraan je je kunt blijven optrekken. In Nederland gaat het over het algemeen goed. We hebben God in die zin dus eigenlijk niet ‘nodig.’
Ook denk ik dat we nu zóveel kennis hebben vergaard dat dat moeilijk te ontkennen is. Met name jonge mensen houden van duidelijkheid, van een onderbouwde uitleg. Die vind je in de steeds opnieuw geteste en bewezen wetenschap, niet in het geloof in een God.”
Jelle Minnen
Jelle is 22 jaar oud en zit in zijn tweede jaar van de opleiding Theologie
,,Ik denk dat de individualistische samenleving hier veel invloed op heeft. Jongeren worden vanaf jong verteld dat ze zelf succesvol moeten zijn, zelf goede cijfers moeten halen en het beste uit zichzelf moeten halen. Alles ligt in jezelf, jij bepaalt je leven en een God heeft hier geen invloed in. Je speelt eigenlijk je eigen God in je leven.
Daarbij zijn er veel stereotyperende opvattingen rondom het Christelijke geloof. Je mag niks, moet je aan de regeltjes houden en moet elke zondag naar de kerk. Deze opvattingen maken het christelijke geloof dan ook niet meteen aantrekkelijk.
Ik geloof dat het Christelijke geloof ons leert hoe we kunnen leven zoals God dat bedoelt heeft vanaf de schepping. Hierin kijken we verder dan alleen naar onszelf en zien we de mensen om ons heen. En daarbij zien we hoe we geliefd zijn door God, door gewoon mens te zijn zoals hij ons geschapen heeft. Zonder de prestatiedruk die wij onszelf opleggen.”
Almatine Leene
Almatine is theoloog en schrijver. In de periode 2020-2021 was zij Theoloog des vaderlands.
Hier is de zin met de spelfouten gecorrigeerd:
,,Ik denk dat een van de factoren is dat ouderen sinds hun jeugd al lid zijn van de kerk, en dat het vanzelfsprekend is dat ze nog steeds lid zijn omdat ze eraan gewend zijn. Terwijl je bij jongeren, denk ik, door de coronatijd een soort van loskomen van de kerk ziet. Er zijn minder leeftijdsgenoten die ook naar de kerk gaan. Daarnaast is natuurlijk de vraag: krijgen jongeren wel genoeg ruimte vanuit de kerk om juist te participeren in de kerk, of is de kerk bijvoorbeeld meer ingesteld op ouderen? In sommige kerken zie je wel veel jongeren, maar ik denk zeker dat dat iets is waar je over na kunt denken.”
Tekst: Tess Baalmans, Sanne de Jonge, Luke van den Berg en Daan Broekhuis
Foto: Pexels