Jezelf afsluiten van de wereld, je somber voelen, snel boos worden en zelfs spijbelen. Carian Buisman (20) worstelde een paar jaar geleden erg met haar mentale gezondheid, waardoor zij EMDR-therapie heeft gevolgd. Om meer aandacht te krijgen voor dit onderwerp begint maandag 3 juni de week van de Mentale Gezondheid in Nederland. Tijdens deze week is er van alles te doen in het hele land: concerten, voorstellingen, workshops en lezingen. Deze week is bedoeld om meer bewustzijn te creëren over hoe belangrijk mentale gezondheid is.
EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Deze therapie wordt gebruikt bij mensen die een trauma moeten verwerken. De therapeut vraagt aan je om het trauma in je gedachten te nemen. Je krijgt dan allerlei afleidende prikkels. Dit gebeurt door middel van de bewegende handen van de therapeut, via geluiden of door trillingen via een koptelefoon. Ook gebruiken therapeuten vaak een lichtbalk waar bewegende lampjes op te zien zijn.
Waarom heb jij EMDR-therapie gehad?
,,Bij mij ging het echt om dingen die ik nooit een plek heb kunnen geven en ik kon slecht over mijn gevoel praten. Mijn ouders gingen uit elkaar toen ik negen jaar oud was en twee jaar later had mijn vader alweer een nieuwe vriendin. In het begin kon ik het wel goed met haar vinden maar zowel mijn vader als mijn stiefmoeder dronken veel alcohol. Dat leidde tot veel ruzies tot diep in de nacht. Eerst heb ik andere therapiesessies gehad om de scheiding te kunnen verwerken. Later heb ik besloten met mijn therapeut en mijn ouders dat het een goed idee zou zijn als ik EMDR zou gaan doen. Zo zou ik die ruzies van mijn vader en stiefmoeder kunnen verwerken. Ook heb ik aan zelfbeschadiging gedaan waar ik enorm veel spijt van heb.”
,,Ik was vrij jong toen dit mij allemaal overkwam, ik was vijftien denk ik. Het moment dat ik mijn stiefmoeder mijn vader zag aanvallen, omdat ze allebei te veel hadden gedronken, kon ik moeilijk vergeten. In deze periode heb ik ook aan zelfbeschadiging gedaan. Ik vind het nog steeds erg moeilijk om daarover te praten. Ook dit trauma moest ik verwerken.”
Welke invloeden had deze situatie destijds op je leven?
,,Op mijn zestiende ging ik van de middelbare school naar het MBO. Er was corona dus ook veel online lessen. Doordat ik me mentaal niet goed voelde ging ik veel spijbelen en blowde ik elke middag en avond om mijn gevoel weg te stoppen. Thuis bij mijn moeder reageerde ik heel snel boos en geïrriteerd voor geen reden. Hierdoor heb ik ook jaar 1 niet gehaald en moest ik dat jaar opnieuw doen.”
Wat was voor jou naast blowen een uitlaatklep om je gedachten te verzetten?
,,Volleybal was voor mij een uitlaatklep en was bijna een moment in de week waar ik naar uit kon kijken. Vaak had ik op dinsdag dan eerst school, dan therapie en dan gelijk training. Dit vond ik wel fijn want dan kon ik echt even mijn gedachten verzetten en nergens over nadenken.”
Zou je zeggen dat de EMDR-therapie heeft geholpen?
,,Jazeker. Ik vind het nog steeds wel moeilijk om over mijn gevoel te praten maar ik ben er zeker beter in geworden. En ik kan wel zeggen dat ik die ruzies van mijn vader en stiefmoeder en mijn zelfbeschadiging heb verwerkt. Het zullen altijd lastige onderwerpen blijven. Ik schaam mij bijvoorbeeld erg aan het feit dat ik aan zelfbeschadiging heb gedaan. Voorheen werd ik al getriggerd als ik het litteken zag op mijn pols die ik hieraan over heb gehouden en nu is dat gelukkig niet meer het geval. Ik was boos en bang dat het nog een keer zou gaan gebeuren dat mijn stiefmoeder mijn vader aan zou vallen of dat ik mezelf weer pijn zou gaan doen. Door die therapie is dit niet meer het geval.”
Je gaf aan dat je ook therapie hebt gevolgd om de situatie met je vader, hoe is het daar nu mee?
,,Mijn vader heeft nog steeds een alcoholprobleem en het gaat niet meer zo worden als hoe het ooit voorheen was denk ik, omdat er daarvoor echt te veel is gebeurd. Ik heb ongeveer een jaar geleden dan ook het contact verbroken. Mede door die EMDR-therapie heb ik ingezien dat dat de beste keuze is voor mij. Ik woon nu op een vaste plek samen met mijn moeder midden in Groningen. Ik heb geen last meer van hun ruzies als er weer alcohol in het spel is en ik heb veel meer rust in mijn leven. Ik denk niet dat ik per sé een vaderfiguur nodig heb in mijn leven maar het zou wel fijn zijn als ik hem af en toe spreek of zou zien. Wellicht zou dat in de toekomst nog kunnen komen.”
Je hebt ook een tatoeage gezet als aandenken van deze periode, kan je vertellen wat die tatoeage voor jou betekent?
,,De tatoeage staat voor mijn eigen persoonlijke groei die ik heb gehad, vandaar de twee vlinders. Ik wilde graag een tatoeage met een betekenis en ik vind zeker dat ik een groei heb gemaakt van voor de EMDR-therapie tot nu. Op deze manier heb ik hier altijd een aandenken aan en haal ik hier ook kracht uit.”
Foto: Carian Buisman