Het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium in het Friese Franeker is uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. Dit meldt het Eise Eisinga Planetarium in een persbericht. Het planetarium is het oudste nog werkende ter wereld.
Het planetarium werd in zeven jaar tijd door wolkammer en astronoom Eise Eisinga in zijn eigen woning gebouwd. Om op de lijst te komen moet aangetoond worden dat het erfgoed beschikt over Uitzonderlijke Universele Waarde (OUV). Richard Riemersma van het Eise Eisinga Planetarium vertelt dat het planetarium aan een criterium voor toelating voldeed. “Unesco heeft erkent dat het planetarium een uniek en onvervangbaar gebouw is. Het Planetarium laat zien dat wetenschappelijke kennis ook voor de mensen buiten de geleerde wereld toegankelijk werd. Het is geweldig voor het Eise Eisinga Planetarium en schitterend dat Eise Eisinga zo’n eer krijgt.’’
Een plaatsing op de Werelderfgoedlijst brengt de verplichting met zich mee om het erfgoed te behouden voor de volgende generaties. Nederland heeft nu dertien plekken op de werelderfgoedlijst. Op deze lijst staan onder andere de Waddenzee, de Waterlinie, de Van Nellefabriek in Rotterdam, de grachtengordel van Amsterdam, de molens van Kinderdijk en het centrum van Willemstad op Curaçao.