Aandacht met campagne stop geweld tegen vrouwen prioriteit
Aandacht met campagne stop geweld tegen vrouwen prioriteit

Aandacht met campagne stop geweld tegen vrouwen prioriteit

Aandacht voor vrouwen in gewelddadige situaties en erover praten is prioriteit in Groningen. De gemeente Groningen is onderdeel van de campagne: stop geweld tegen vrouwen. De jaarlijkse campagne is van 25 november tot 10 december.

De gemeente Groningen doet mee met de campagne: stop geweld tegen vrouwen en organiseert activiteiten rondom het thema. De gemeente Groningen geeft de campagne veel aandacht en hoop dat inwoners dat ook doen. “De aandacht van de campagne is bedoeld om mensen wakker te schudden. Er komt nog zeer regelmatig voor dat slachtoffers van geweld er na jaren achter komen dat het helemaal niet normaal is wat hun is overkomen. Dat bereik je dus alleen om er gesprekken over te voeren. Over grenzen maar ook over je lichaam en dat het van jou is”, aldus Fransien Saalbrink, beleidsadviseur diversiteit en emancipatie van de gemeente Groningen.

De Gemeente Groningen heeft dit jaar voor het eerst cijfers online over Groningse vrouwen die in gewelddadige situaties zitten gepubliceerd. Naar schattig zijn er meer dan 20.000 vrouwen in de gemeente Groningen slachtoffer van seksueel geweld. Fransien Saalbrink laat weten dat de gemeente de campagne belangrijk vindt en ook een boodschap heeft: ”Naast de aandacht willen wij met de campagne bewustwording opgang brengen over wat normaal is. Jij als slachtoffer bent niet gek maar de situatie is gek. Tegelijkertijd willen wij ook hoop bieden. Een heleboel vrouwen, meisjes of kinderen hebben het gevoel dat die hoop er helemaal niet is. Dan is het heel belangrijk dat er een stem is die duidelijk maakt hoe je een boodschap communiceert, want slachtoffers voelen zich heel vaak schuldig dat zij iets niet goed gedaan hebben. Dat proberen wij echt heel erg tegen te gaan met de juiste expertise.”

Ook Mandy van Lieshout weet hoe belangrijk het is om te praten met elkaar. Zij heeft zelf ook te maken gehad met geweld en heeft gemerkt wat voor afstand er kan komen in families. “Dat is eigenlijk met name naar mijn naaste familie geweest, omdat ik gewoon wist dat hun het wel door hadden. Die houd je daarmee juist op afstand en daardoor komt er dus ook afstand met je familie, omdat je ze niet te veel wil laten kijken in jouw leven”, aldus Mandy van Lieshout.

Svetlana Reith is Vaktherapeut beeldend Agogisch werker VO bij Vrouwenorganisatie Wender en laat weten dat de vrouwenopvang ook belang heeft bij de campagne. “Vrouwenopvang heeft zeker belang bij meer aandacht voor dit onderwerp. Wij in de Vrouwenopvang steunen deze campagne. Wij vinden dat de bewustwording bij ons allemaal vergroot mag worden en iedereen in de samenleving zijn eigen rol in het in standhouden van het geweld in het algemeen en tegen vrouwen en meisjes, mag onderzoeken.”

Als het thuis niet meer veilig is kunnen vrouwen en kinderen bij Vrouwenopvang Wender terecht. De hoofdtaken van de Wender zijn: het bestrijden en verminderen van huiselijk geweld. “Wij vinden het belangrijk om onze cliënten te steunen in hun herstel van trauma en in het creëren van inzichten waardoor ze zichzelf en hun partners en kinderen beter kunnen begrijpen en een nieuwe manieren van omgang met elkaar  kunnen aanleren. In de voorgrond staat het belang van het doorbreken van de geweldspiraal in een partnerrelatie en andere relaties. Hierdoor leren kinderen dat het geweld ook kan stoppen en kan de intergenerationele overdracht van geweld ook verminderen. Naast het medische en praktische herstel, begeleiden wij cliënten ook naar hun maatschappelijk herstel. Iedere vrouw die mee doet in de maatschappij en haar eigen talenten en krachten kan ontplooien is beter in staat om de spiraal van geweld te doorbreken en veilige relaties aan te gaan”, aldus Svetlana Reith.

Wender viert de campagne ook samen met cliënten. “Wij hebben dit jaar deze campagne gevierd door onze cliënten in het zonnetje te zeten, met lekkere hapjes en feestelijke activiteiten. Vrouwen hebben meegedaan en hun verhalen of een gedicht voorgelezen over hun proces. Daarnaast hebben ze  ook hun krachten en dromen kunnen vastleggen in een mooie droom boom. Inzichten, hoop, ontwikkeling, zelfliefde en doorbreken van de geweldsspiraal stonden centraal in deze campagne.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *