Gratis kerstdiners in Groningen: ”geeft een stuk verbinding”
Gratis kerstdiners in Groningen: ”geeft een stuk verbinding”

Gratis kerstdiners in Groningen: ”geeft een stuk verbinding”

Reach Community organiseert gratis kerstdiners voor mensen in Hoogkerk, die leven in armoede en eenzaamheid. Samen met 30 vrijwilligers wordt er geserveerd en gegeten op 18, 19 en 20 december.

Reach Community organiseert samen met restaurant Gabriel op 18, 19 en 20 december gratis kerstdiners in de wijk Hoogkerk in Groningen. De kerstdiners zijn speciaal gericht op mensen die het moeilijk hebben gehad door bijvoorbeeld armoede of eenzaamheid. Tim Mulder van Reach Community vindt dat het juist met kerst belangrijk is om aan je naasten te denken. “Kerst is een hele mooie en gezellige tijd, maar tegelijk is dat een kwetsbare periode. Sommige mensen moeten dan alleen zijn en kunnen geconfronteerd worden met het feit dat zij verlangen naar een familie of vriendengroep. Dan voel je extra veel liefde of urgentie om iets te doen.”

Er komen 200 mensen verdeeld over drie avonden. Per avond staan er tien vrijwilligers klaar om te serveren, af te ruimen, af te wassen en in gesprek te gaan met de mensen. Eenzaamheid is niet de enige reden voor de kerstdiners. “Het is naast eenzaamheid ook wel het stuk armoede, want er is ook wel armoede in onze wijk. Er zijn wel veel mensen die het echt financieel moeilijk hebben en deze kerstdiners zijn gratis. Deze 3 avonden krijg je wel gewoon een echte behoorlijke maaltijd. Dat is ook wel een reden dat het gewoon tof is om financieel even bij te springen en te helpen.”, aldus Tim Mulder.

Maureen van Bergen doet vaak vrijwilligerswerk en vind het mooi om op een avond te komen helpen. “Het is gewoon voor Iedereen belangrijk om leuke feestdagen te hebben en niet alleen te zijn. Door middel van een diner kunnen we ervoor zorgen dat de mensen zich ook meer verbonden voelen met elkaar. Natuurlijk is dat supermooi om te zien en daar word je zelf ook gelukkig van.”

Vorig jaar gedaan was Reach Community betrokken bij een kerstpakkettenactie. Tijdens die kerstactie gingen community leden langs de deur bij mensen om een kerstpakket te brengen. Tim laat weten dat hij bij bijna elke deur naar binnen uitgenodigd werd. “Mensen wilden graag iets terugdoen, bijvoorbeeld met een kopje koffie of thee. Daar kun je niet altijd op ingaan, want dan kun je natuurlijk geen pakket bezorgen.” Volgens Tim geeft dit aan dat er behoefte is aan verbinding. “Dan hoor je ook wel de verhalen van mensen dat ze soms door situaties, in het gezin of door werk of door een ziekte, heel veel zijn kwijtgeraakt. Dat is wel heel verdrietig en dan is het al heel mooi om juist mensen te zien.”

Tim Mulder hoopt dat de aankomende kerstdiners impact zullen hebben. “We hopen dat wij iets tot stand brengen waar mensen ook met elkaar het gevoel kunnen hebben: Ik hoor ergens bij deze avond. Dat is iets wat sommige misschien normaal gesproken niet zo snel voelen. Dit kan ook mooie relaties onderling geven, dus dat mensen elkaar kunnen opzoeken of elkaar gaan herkennen bij bijvoorbeeld de supermarkt. Dat geeft een stuk verbinding, het samen iets hebben meegemaakt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *