De Internationale Dag van de Dans
De Internationale Dag van de Dans

De Internationale Dag van de Dans

Ieder jaar wordt op 29 april de Internationale Dag van de Dans gevierd. Dit is een dag die in 1982 is geïntroduceerd om mensen te laten en te leren dansen. Het is een dag waarop dansers, maar ook enthousiastelingen, even stilstaan bij de impact van -en het plezier in- dans. Een dag die in het teken staat van dansen is voor Femke Nieuwenhuis een dag zoals elke andere.

Het begon bij het kleuterballet. Femke begon hier als driejarig meisje aan haar leven als danseres. “Ik stond blijkbaar al hele dagen, voor zover dat kon, te bewegen en te dansen in de woonkamer op k3 muziek.  Mijn vader kwam met het idee om mij aan te melden voor dansles, hij is altijd mijn grootste supporter geweest.” Zo kwam Femke terecht bij Jazzdansschool Bertha Huls, een plek waar ze daarna nooit meer is weggegaan.

“Ik was 16 toen ik naar een dansopleiding ging. Hier kregen we voornamelijk moderne dans. Ik ging stage lopen in de dansschool en ik heb hier enorm veel lessen ingevallen in verschillende stijlen. Toen ik 20 was werd ik gevraagd om de streetdance lessen te gaan doen, wat ik gek vond want ik zag mezelf als een meisje die vooral modern deed.” Inmiddels is Femke 28 en geeft ze al 8 jaar de streetdance lessen met heel veel plezier bij Jazzdansschool Bertha Huls, nu bekend als Amphion Dansschool. Daarnaast geeft ze ook Jazz, Heels, Streetdance, kleuters en tiktok-dance. Ook in de sportschool is Femke regelmatig te vinden, daar geeft zij onder andere dans workouts.

Na een lange dag les geven is Femke zelf nog aan het trainen in de dansschool voor haar shows. Samen met Fort Fiesta reist ze naar veel verschillende festivals door het hele land om op het podium te dansen. Ook vertelde ze dat ze gaat optreden met de coverband La Sonique. Daarnaast is ze bezig met een hele andere tak van dans/performen, ze is aan het leren om in illusieshows te dansen.

“Ik ben iemand die altijd heel erg hard heeft moeten werken voor wat ik wilde bereiken, terwijl mensen dachten dat het mij altijd kwam aanwaaien. Als mensen heel hard werken voor wat ze willen, en dan hoeft dat niet eens perse dans gerelateerd te zijn, kan ik daar veel waardering voor hebben.” Het belangrijkste voor Femke is dat ze deze levenslange passie kan delen. Deze liefde voor dans mag ze elke dag meenemen naar haar werk. “Op het gebied van lesgeven vind ik het belangrijk dat mijn leerlingen net zo gelukkig van dans kunnen worden als ik. Voor mij is werken als danseres optimaal genieten van iets waar ik van hou.”

Voor Femke is de Internationale Dag van de Dans een bewustwording van hoeveel dans kan betekenen voor haar, maar ook voor anderen. “Het is iets wat ik aan de wereld wil laten weten. Ik heb bijvoorbeeld in verschillende groepsapps gestuurd; Mensen het is de Internationale Dag van de Dans, doe even een dansje.” Ze vindt het goed om even stil te staan bij het feit dat dit een Internationale dag is en wereldwijd bekend, want in haar ogen wordt door veel mensen dans een beetje onderschat.

bron foto’s: Femke Nieuwenhuis

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *