De schuifdeuren van de Stadkamer in het bruisende Zwolle openen zich. De geluiden van studerende jongeren, getik op laptoptoetsen en geklik op de muizen overheerst. Concentratie. Peinzende, gefocuste en gestreste gezichtsuitdrukkingen zijn over de hele bibliotheek verdeeld. De tentamenweken komen er aan. In de Stadkamer bevindt zich, mede hierom, een bijzondere plek en initiatief dat zich richt op het welzijn van jongeren: @Ease.

@Ease heeft al meerdere vestigingen door heel Nederland, sinds april 2023 heeft @Ease ook een plekje bemachtigd in Zwolle. Door de samenwerking tussen @Ease en de Stadkamer kunnen jongeren elke maandag tussen 15:00 uur en 18:00 uur langskomen bij de hoofdvestiging van de Stadkamer aan de Zeven Alleetjes 1A. Corina staal, adviseur activiteitenprogramma Stadkamer Zwolle, vertelt dat de Stadkamer niet alleen een plek is om te studeren: ‘’Ik snap dat jongeren hier komen om te studeren, alleen we zijn zoveel meer als Stadkamer. In de tijd van nu ervaren jongeren veel sociale druk, sociale media draagt daar ook aan bij. Naar mijn mening hebben jongeren vaak een vernieuwende kijk op de wereld en dit houdt de maatschappij sterk. Daarom is het zo mooi dat @Ease een plekje bij ons heeft gekregen’’.

Elke maandag staan er vrijwilligers klaar om jongeren te ondersteunen en een luisterend oor te bieden. Er worden gesprekken gevoerd en er is altijd een professional aanwezig voor ondersteuning. Het is laagdrempelig, er zijn geen wachtrijen en het is gratis. ‘’In een wereld die constant verandert, is het belangrijk dat we blijven praten’’, aldus Judith Prins, projectleider van @Ease in Zwolle. Judith is een van de drijvende krachten achter deze bijzondere plek. “Praten helpt en kan erger voorkomen, we willen jongeren de mogelijkheid bieden om te praten over wat hen dwarszit, zonder drempels. Niemand hoeft zich alleen te voelen met zijn of haar problemen. We hopen dat jongeren de stap durven te nemen om bij ons aan te kloppen’’. Jongeren kunnen @Ease bereiken via de website. De website biedt de mogelijkheid om anoniem te chatten met de vrijwilligers, ook kun je een afspraak maken om langs te komen. Judith laat de kamer zien waar de gesprekken worden gevoerd, er staan meerdere meubels; banken, stoelen en een tafeltje. Op het tafeltje staat een doos met tissues en een glas, de sfeer is aangenaam. Ik spreek met Floor Jansen* ze heeft eerder op de middag een gesprek gevoerd met de vrijwilligers. Floor vertelt dat het waardevol is om te praten met de vrijwilligers. ‘’Je spreekt met mensen die jou en je verhaal eigenlijk helemaal niet kennen. Ze oordelen niet, maar kunnen dingen bevestigen en je inzichten geven die iemand in de nabije omgeving je misschien niet kan geven. Het voelt alsof je gezien wordt, je bent niet alleen’’.

Youp Leenman, een van de vrijwilligers bij @Ease, deelt zijn motivatie om deel uit te maken van dit project. “In de hedendaagse maatschappij ervaren jongeren steeds meer stress, of het nu gaat om studiefinanciering of persoonlijke problemen. Alles is bespreekbaar, en we zijn er voor hen. Toen ik zelf nog student was heb ik behoorlijk wat stress ervaren, ik heb ook langere tijd niet zo lekker in mijn vel gezeten. Sinds ik uit die slechtere periode ben gekomen heb ik me ingezet voor het studentenwelzijn, ik begon als jongerencoach. Nu ben ik accountmanager, maar ik mis daarin best de maatschappelijke impact, die impact vind ik wel als vrijwilliger’’, vertelt Youp met een glimlach op zijn gezicht.

De weg naar het succes van @Ease in Zwolle liep niet altijd even soepel. Judith blikt terug op de uitdagingen in de beginfase: “In de eerste drie maanden na onze opening hadden we geen fysieke bezoekers. Dit was ontmoedigend, vooral voor onze vrijwilligers’’. Desondanks liet het team van @Ease zich niet ontmoedigen. Ze besloten om de stad in te gaan en te flyeren, ook bij de Stadkamer zelf. Daarnaast bezochten ze scholen en organisaties om hun initiatief te presenteren.

Na een zomerstop besloten ze deel te nemen aan de bruisweken, de introductie dagen voor Hogeschool Windesheim in Zwolle, waar ze direct in contact kwamen met hun doelgroep: studenten. Dit bleek een doorslaand succes met 28 gesprekken in slechts drie dagen tijd. Judith Prins benadrukt: “Het was heel waardevol en nuttig om er te zijn tijdens de bruisweken. Het gaf ons een boost om door te gaan. Na die periode merkten we dat de drukte toenam, zelfs tot het punt dat we mensen moesten doorverwijzen naar de volgende week. Het aantal gesprekken groeide gestaag.” De gesprekken worden gevoerd door 2 vrijwilligers om de veiligheid te waarborgen. Als een gesprek te intens wordt, is er een professional beschikbaar om de vrijwilligers te ondersteunen. Wanneer een gesprek heftig was voor hen, of wanneer de vrijwilligers aankaarten dat er misschien wel iets meer hulp nodig is, maar dat ze even niet weten hoe. Dan kan de professional meedenken, advies geven, en doorverwijzen. Soms zijn er ook situaties dat er signalen zijn dat het echt nu nodig is om actie te ondernemen, dan kan die hulp wel fijn zijn.

Youp Leenman legt uit: “We willen dat jongeren beseffen dat het oké is om over zaken te praten die ze normaal niet delen. Soms kan het eng lijken, maar het kan ook opluchten. We willen dat jongeren merken dat er geen directe alarmbellen hoeven af te gaan.” De toekomst van @Ease ziet er rooskleurig uit. Judith Prins hoopt op een eigen locatie, bij voorkeur samen met andere organisaties die zich inzetten voor jongeren in Zwolle, om krachten te bundelen. Tot eind 2024 blijft @Ease elke maandag gevestigd in de Stadkamer.


* (De naam van Floor is gefingeerd, haar echte naam is bij de redactie bekend.)

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts