“Ik zit lekkerder in mijn vel, letterlijk en figuurlijk”

Door: Kyra Schuurkamp

Stress, angst en depressieve gedachten kunnen ons dagelijks leven beheersen. Uit onderzoek van het Trimbos instituut blijkt dat regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het verminderen van stress en het verbeteren van de stemming. Toch is er een dunne lijn tussen gezonde toewijding en obsessie. Het vinden van balans voor een gezonde geest in een gezond lichaam is belangrijk. 

Naast het spoor in Harderwijk waar de treinen op en neer gaan, bevindt zich een plek van energie en motivatie, de Basic-Fit. Terwijl de poortjes van de sportschool open gaan, zwelt het geluid van up-tempo muziek en het gezoem van de cardio-apparaten. In de lucht hangt een geur van zweet en er is een lekkere energie voelbaar.

Uit onderzoek van het Trimbos instituut en het kenniscentrum van sport en bewegen blijkt dat sporten een positieve invloed heeft op de mentale gezondheid. Mensen die zich mentaal ongezond voelen, sporten en bewegen minder dan mentaal gezonde mensen. Om meer inzicht te krijgen in de impact van sporten op de mentale gezondheid, vertelt GGZ-Agoog Annemieke Meister dat lichaamsbeweging een krachtig middel is om stress te verminderen en de stemming te verbeteren. Dit komt omdat het spanning reguleert. “Tijdens het sporten worden endorfines vrijgegeven, ook wel bekend als ‘gelukshormonen’. Deze hormonen kunnen helpen bij het verminderen van angst en depressie, en het verhogen van het algemene welzijn. Sporten is een goed middel om je mentale en fysieke gezondheid te verbeteren.”

Volgens de rijksoverheid sport meer dan de helft van de Nederlanders iedere week één keer en zal de sportdeelname tot 2030 ongeveer gelijk blijven. Wel zal er een verschuiving plaatsvinden naar andere typen sport dan die nu populair zijn, voornamelijk naar meer individuele sporten. Zoals de sportschool. 

“Hier kan ik eindelijk even ontsnappen aan de dagelijkse stress en mijn gedachten opzij zetten. Het is mijn moment om volledig in het hier en nu te zijn”, zegt Nora, een nieuwkomer in de sportschool wereld, terwijl ze een handdoek om haar nek slaat. Ze vertelt dat ze enorm blij is dat ze is begonnen met sporten. De sportschool geeft haar een gevoel van kracht. “Ik zit lekkerder in mijn vel. Letterlijk en figuurlijk.” 

Er zijn mensen van alle leeftijden hard aan het werk. Ze zijn bezig met hun trainingen en iedereen doet zijn eigen ding. Sommigen tillen gewichten, anderen doen een hardloopsessie op de loopband en weer anderen zijn bezig met yoga-oefeningen op de mat. Het is een grote diversiteit aan individuen die allemaal één gemeenschappelijk doel hebben: werken aan hun fysieke en mentale gezondheid.

Lola van Essen een medewerker van de Basic-Fit vertelt dat ze het bijzonder vindt om te zien dat leden zulke positieve ervaringen hebben met onze sportschool. “Naarmate ze regelmatig blijven komen, zie ik dat ze meer zelfvertrouwen opbouwen en dat stress vermindert.” Verder vertelt Van Essen dat leden vaak naar haar toe komen om even een praatje te maken. “ Ik merk niet alleen dat ze door het sporten zelfverzekerder zijn, maar ook het gevoel van gemeenschap wordt als een motivatie gezien.”

Twee meiden zijn samen bezig op de yoga matjes. Ze bewegen synchroon terwijl ze hun buik aan het trainen zijn. Met rode wangen, stralen ze van inspanning en voldoening. Wat Basic-Fit medewerker van Essen net uitlegde wordt nu helemaal duidelijk. De sportschool geeft niet alleen fysieke voordelen, maar ook een gevoel van verbondenheid.

GGZ-Agoog Meister benadrukt echter dat er een dunne lijn is tussen een gezonde toewijding aan fitness en obsessief gedrag. “Hoewel sporten een positieve invloed kan hebben op de mentale gezondheid, kan het ook leiden tot obsessieve gedachten en gedragingen. Het is belangrijk om een evenwicht te vinden en naar je lichaam te luisteren”, waarschuwt zij. Het is enorm belangrijk om te genieten van de voordelen van sporten zonder in het negatieve en obsessieve gedrag te vervallen.” 

Nina, een sportster die in het verleden worstelde met obsessief sportgedrag vertelt dat zij zichzelf constant onder druk zette om harder en langer te trainen en haar eten daar zodanig op aan paste, wat uiteindelijk resulteerde in blessures en een negatieve invloed op haar mentale welzijn. “Ik besefte dat ik mijn relatie met sport moest aanpassen en een gezondere leefstijl moest vinden. Nu luister ik naar mijn lichaam en geef ik mezelf rustdagen. Het heeft mijn mentale gezondheid aanzienlijk verbeterd”, zegt zij met enige opluchting en een glimlach.

Van Essen benadrukt het belang van het gewoon proberen. Ze merkt op dat bijna iedereen die ze spreekt tijdens haar werk geen spijt heeft gehad van de beslissing om te beginnen met sporten. Ze moedigt mensen aan om de stap te zetten en te ontdekken wat sporten voor hen kan betekenen. “Ik zou zeggen, gewoon doen. Je kan het altijd proberen en als het echt niks is, kan je je abonnement altijd opzeggen.”

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts