Aandeel Oekraïense werknemers toegenomen
Aandeel Oekraïense werknemers toegenomen

Aandeel Oekraïense werknemers toegenomen

In Nederland is het aandeel werknemers in 2023 met Oekraïense nationaliteit toegenomen. De helft van de Oekraïense vluchtelingen in Nederland zijn aan het werk terwijl dat in 2022 nog 44 procent was, meldt CBS in een persbericht.

“Hoe langer de Oekraïense vluchtelingen in ons land zijn, hoe beter zij werk zullen vinden”, zegt CBS-woordvoerder Peter Hein van Mulligen. “Daarnaast is er veel werkgelegenheid in Nederland wat de kans op een baan gunstig maakt.” Ook hebben de Oekraïners een uitzonderingspositie gekregen op het gebied van werk. “De wetgeving in Nederland is voor hen aangepast vanwege de situatie in hun land”, aldus van Mulligen. Deze verandering in de wet is dat zij geen werkvergunning nodig hebben om hier te mogen werken. Hierdoor stijgt het aandeel Oekraïners in loondienst. Het sterkst toegenomen aandeel is de groep werkende vrouwen. Dit is van 44 procent in november 2022 naar 51 procent in mei 2023 gegaan.

Volgens van Mulligen is het lastig te zeggen of in de komende jaren het aandeel Oekraïense werknemers zal stijgen of dalen. “Het ligt eraan of de situatie in hun land zal gaan verbeteren. Als het beter wordt zouden ze terug kunnen, maar als het verslechterd komt er misschien weer een grote groep Oekraïners deze kant op.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *