Bestuur van Enschede legt miljoenenproject ‘huiskamer van de stad’ stil
Bestuur van Enschede legt miljoenenproject ‘huiskamer van de stad’ stil

Bestuur van Enschede legt miljoenenproject ‘huiskamer van de stad’ stil

De burgemeester en wethouders van Enschede hebben op 22 september besloten geen voorstel tot de realisatie van het project ‘huiskamer van de stad’ aan te bieden. Dit meldt gemeente Enschede in een persbericht. Door financiële uitdagingen kan de bibliotheek, een van de betrokken partijen van het project, niet meer instemmen met het plan. Het project is een samenwerking tussen Kaliber kunstenschool, poppodium Metropool, het Wilminktheater. Samen zouden zij een laagdrempelige plek creëren voor alle inwoners van Enschede om hen in aanraking te laten komen met cultuur.

“Het project had als het ware groen licht. Toen heeft de bibliotheek net daarvoor besloten niet mee te doen” zegt Johan de Jong, directeur van poppodium metropool. Met het project zou de bibliotheek meer maatschappelijk sociale functies krijgen, het geld dat ze daarvoor nodig hebben krijgen zouden zij pas in 2025 van de overheid krijgen. Toen de kostenstijging voor het project bekend werd hebben alle partijen nog eens met elkaar gezeten en hun sterke betrokkenheid uitgesproken. Het besluit vanuit de bibliotheek kwam dan ook als een verrassing voor de andere 3 betrokken partijen. Voor de andere partijen kwam dit dan ook hard aan. “Het is een vertrouwens breuk, het doet pijn als zo’n besluit wordt genomen”. Aldus Johan de Jong.

De huidige situatie dwingt gemeente Enschede te beraden over andere problemen. Nu er is besloten dat de bibliotheek in het originele pand blijft, is deze dringend toe aan renovatie. Ook gaat er in de aankomende periode gekeken worden naar de toekomstplannen van Enschede. Er wordt nog steeds gestreven naar plannen om de culturele ambities van Enschede te bereiken. De burgemeester, wethouders, de gemeenteraad en de betrokken partijen zullen in de aankomende tijd gaan werken aan nieuwe plannen voor de toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *