Vervanging stenen in winkelstraat Leeuwarden: winkeliers maken zich zorgen
Vervanging stenen in winkelstraat Leeuwarden: winkeliers maken zich zorgen

Vervanging stenen in winkelstraat Leeuwarden: winkeliers maken zich zorgen

Het is definitief: de grijze stenen in de winkelstraat van Leeuwarden gaan er uit. De inwoners zijn blij met de beslissing van de gemeente. De stenen die overal in de winkelstraat in Leeuwarden te vinden zijn, worden al langer over geklaagd. Ze zouden volgens inwoners te glad zijn: ‘Dit had veel eerder gemoeten’, vertelt een inwoner tegen Leeuwarder Courant. De Nieuwestad in Leeuwarden is een veel bezochte winkelstraat. Het weghalen van deze Chinese natuurstenen zal dan ook er voor zorgen dat de winkels en horeca tijdelijk moeilijker te bereiken zijn. Vinden de ondernemers in Leeuwarden het weghalen van deze stenen wel een goed idee?

Winkeliers op de Nieuwestad zijn kritisch op de aanpak van het nieuwe plan. ‘Het is natuurlijk wel goed dat het niet meer zo glad zal zijn, maar ik hoop wel dat het zo wordt vervangen dat de winkels bereikbaar blijven en dat we niet veel overlast gaan krijgen’, zegt Wietske Kooistra, werknemer van een kledingwinkel op de Nieuwestad. ‘Hoe en wanneer dit gaat gebeuren heeft de gemeente ons nog niet naar geïnformeerd.’ De gemeente geeft zelf aan de stenen op zijn vroegst in 2025 te zullen vervangen. ‘Het beste zou zijn als alle stenen er niet in één keer eruit gehaald worden, maar dat het in delen zal worden gedaan. Zo kan een deel van de winkels op de Nieuwestad open blijven.’

De gemeente wil niet alleen de grijze stenen te vervangen wegens de gladheid, maar ook wegens duurzame overwegingen. ‘Specifiek de Chinese natuurstenen worden vervangen omdat deze soms glad zijn en het voortdurend ruw maken van de stenen geen duurzame oplossing is’, aldus Rob Leemhuis, persvoorlichter van gemeente Leeuwarden. Het weghalen van de grijze stenen behoort echter tot een groter plan van gemeente Leeuwarden: ‘We pakken de inrichting van de Nieuwestad aan omdat we de verblijfskwaliteit van de binnenstad willen versterken en daarmee een aantrekkelijke en vitale binnenstad willen creëren.’ Belangrijk is ook het aanpakken van andere zogenaamde ‘knelpunten’ in de inrichting, zoals de plekken waar fietsen geparkeerd kunnen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *