‘Pechgeneratie meedogenloos tijdens verkiezingen’

ZWOLLE – Politieke partijen die geen oplossing aandragen voor problemen met betrekking tot studieschulden en de verhoogde rente daarop, hoeven tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in november waarschijnlijk niet op de stem van studenten te rekenen, zegt Generatie Z-expert Laura Bas. Volgens haar zullen de studenten die onder het leenstelstel studeerden, ook wel de pechgeneratie genoemd, meedogenloos zijn.

Het eerste grote televisiedebat vond zondag plaats in College Tour, waarin lijsttrekkers van de VVD, NSC, BBB en GL/PvdA vragen van studenten beantwoordden. Tijdens het debat kwamen vragen voorbij over kernenergie, het conflict tussen Israël en Hamas, maar ook over de hogere rente op studieschuld. Bas: “Het vertrouwen van de pechgeneratie in de politiek is laag op een cruciaal punt, namelijk het moment dat ze van tieners naar volwassenen zijn gegaan. Partijen die geen oplossingen aandragen kunnen geen stemmen van hen verwachten.”

Het stemgedrag van studenten heeft volgens Bas ook effect op hun ouders, iets waar de politiek volgens haar minder rekening mee houdt: “Ik heb niet het idee dat de politiek inschat dat het ook een enorm effect heeft op hun ouders, wiens stemgedrag hierdoor ook wordt beïnvloed. Zij zien dat hun kind slachtoffer is van het leenstelsel en daardoor bijvoorbeeld langer thuis woont of een hoge studieschuld heeft.”

Bas durft wel een voorspelling te doen over het stemgedrag van jongeren: “In mijn onderzoek zie ik dat Generatie Z een stuk activistischer is dan voorgaande generaties, waardoor ik denk dat veel jongeren progressief links gaan stemmen.” Volgens Bas zijn andere thema’s die bij hen spelen duurzaamheid en klimaat, de woningmarkt en diversiteit en inclusie. De Tweede Kamerverkiezingen zijn op woensdag 22 november.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *