Waar en met wie jongeren zijn, heeft invloed op het beeld dat ze van alcohol hebben

Jongeren zijn meer geneigd om beïnvloed te raken als het om alcohol gaat. Dit blijkt uit een onderzoek van het Trimbos-instituut. Het onderzoek is een onderdeel van de eerder gelanceerde campagne ‘Op je gezondheid’, die door de Gezonde Generatie is gemaakt. 

De 22 gezondheidsfondsen die deel uitmaken van de Gezonde Generatie willen meer bewust creëren. Annemiek van Kessel, beleidsmedewerker bij Gezonde Generatie, vertelt: “Wij willen een samenleving waarin het voor jongeren makkelijk en normaal is om niet te drinken’’. Jongeren worden snel beïnvloed door anderen als het om het alcoholgebruik gaat. “Bij jongeren is er sprake van sociale druk, oftewel ‘peer pressure’, en beïnvloeding door vrienden bij het drinken van alcohol. Dit komt doordat jongeren graag bij een groep willen horen’’, aldus Van Kessel.

Hoewel het beeld dat jongeren van alcohol hebben blijft variëren, worden jongeren voor 50 procent beïnvloed als ze op een feestje zijn. Naarmate jongeren volwassener worden, neemt de acceptatie van alcohol toe. Jongeren worden beter geïnformeerd over de schadelijke invloed van alcohol door middel van onderzoeken en de toegang tot informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *