Mitch Wismans is onderweg naar de wereldtop: “Ik wil uiteindelijk zo vaak mogelijk wereldkampioen worden”

Kilometers zwemmen, urenlang fietsen en uitzichtloos hardlopen is allemaal onderdeel van de triathlon. Deze combinatieduursport wordt op allerlei verschillende afstanden beoefend en wordt ook wel als een van de zwaarste sporten ter wereld gezien. Mitch Wismans (19) staat momenteel op de achtste plek in het wereldklassement triathlon. Maar hoe kom je nou op zo’n positie en wat moet je ervoor opgeven?

Verliefd worden op de sport

Mitch nog redelijk nieuw met de triathlon. Nadat hij een paar jaar geleden in Oostenrijk op vakantie was en begon met hardlopen, gingen er deuren voor hem open. Het begon met een korte 5 kilometer, wat uiteindelijk een volledige marathon werd. Na die vakantie werd de fiets ook gelijk uit de schuur getrokken en dook hij het zwembad in. Vlak daarna werd er contact gelegd met een coach. “Ik begon enorm verliefd te worden op de sport. Uiteindelijk maakte ik 25 december 2019 de keuze om te stoppen met voetbal en volledig voor de triathlon te gaan. Ik wilde kijken wat er allemaal mogelijk was”, zegt Mitch.

Veranderingen

Mitch won op 18 juni 2023 de volledige afstand in Oostenrijk. Dit was wel een omslagpunt. “Toen wist ik echt wel dat er veel in mij zat. Ik begon met mijn coach te overleggen om een meerjarenplan te maken genaamd ‘onderweg naar de wereldtop.’” Dit nieuwe plan zorgde wel voor verandering. Mitch zijn trainingen en dieet werden specifieker en er veranderde van alles in zijn sociale leven. Voor de jonge sporter was deze weg erg zwaar: “Je komt er niet zomaar. Ik heb veel ups en downs gehad onderweg. Ik heb mij dit jaar weer aardig op de rit kunnen krijgen, nadat ik in het begin van het jaar veel mentale problemen had. Door veel hulp van psychlogen, coach, ouders, familie en vrienden heb ik mezelf weer op de rit gekregen. Gelukkig gaat alles tot op het heden nog steeds top met me.”

Eenzaamheid en feestjes inleveren

Mitch traint bijna elke dag 2 keer. Dit loopt al snel op tot 20 à 30 uur per week. Tijdens de rest van de week is er ruimte voor rust, afspreken met vrienden en familie en herstellen. Het schema van een triatleet is heel vol, waardoor je dingen moet inleveren. “Natuurlijk kan ik niet op elk feestje meer zijn in de weekenden. Zelf vind ik dit ook niet fijn. Maar het is wat het is. Ik heb hier ten slotte zelf voor gekozen.” Steun van naasten is daarom enorm belangrijk. Naast elke dag trainen reist Mitch ook de hele wereld over. Hoewel het een eenmanssport is, voelt hij zich amper eenzaam. Volgens Mitch moest hij wel wennen aan het alleen zijn, maar doordat zijn ouders vaak meereizen voelt hij zich niet afgesloten van de wereld.

Twijfels

De keus om je opeens volledig te focussen op een bepaalde sport is voor sommige mensen een gek idee. Mitch kreeg op het begin veel negatieve reacties op het feit dat hij stopte met voetballen en zich ging focussen op de triathlon. Deze negatieve reacties zorgde er wel voor twijfels bij Mitch. “Op het begin dacht ik alleen maar dat dit een hele foute keuze was.” Doordat Mitch er wel altijd in heeft geloofd, bleven de twijfels niet meer dan twijfels. Nu zijn de reacties van anderen ook steeds positief. “Gelukkig wil nu iedereen wat over je weten en ik vind het alleen maar leuk om mensen er iets over te vertellen en ergens mee te helpen in de sport.”

Toekomst

2024 is weer een nieuw jaar met allerlei nieuwe wedstrijden. Zo is het WK op Kona, Hawaii een wedstrijd waar Mitch van plan is om heen te gaan. Hiervoor moet hij in de top 2 komen tijdens de hele Ironman in Klagenfurt, Oostenrijk. Maar Hawaii is niet de enige wedstrijd waar Mitch heen wil. Zo wil hij zich kwalificeren voor het wereldkampioenschap in Taupo, Nieuw-Zeeland. Naast doelen voor de aankomende jaren heeft de jonge sporter ook dromen op langere termijn: “Als het ooit nog lukt zou ik het ook heel vet vinden om mee te doen op de Olympische spelen op de Olympische afstand.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *