Peter Pelzer benoemd tot Beste Docent van 2024
Peter Pelzer benoemd tot Beste Docent van 2024

Peter Pelzer benoemd tot Beste Docent van 2024

NIEUWEGEIN – De prijs voor docent van het jaar is 25 maart 2024 voor de tiende keer uitgereikt, met als gelukkige winnaar: Peter Pelzer. De verkiezing vond plaats in theater DE KOM in Nieuwegein en wordt jaarlijks georganiseerd door het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), in samenwerking met het ComeniusNetwerk. Naast de eretitel en fysieke prijs krijgt hij ook nog een bedrag van 25.000 euro, te besteden aan onderwijsinnovatie. Pelzer is hoofddocent aan het Departement Sociale Geografie en Planologie bij de Universiteit van Utrecht. In 2023 werd hij daar al docent van het jaar, waarna het proces voor beste docent van het jaar 2024 op nationale schaal begon. “Het is heel bijzonder dat na zo een lang traject er twee jury’s zijn die dan zeggen: ‘Jij bent de beste docent.’ Dat is echt ontzettend eervol,’’ aldus Peter Pelzer.

Dit jaar was het thema van de verkiezing ‘de innovatieve docent’. Pelzer vertelt waarom hij denkt dat hij goed in dat plaatje past. ‘’Ik probeer waar ik onderzoek naar doe, terug te laten komen in het onderwijs dat ik geef en doe dat op heel veel verschillende manieren.’’ Zo gebruikt hij rollenspellen in de les, zijn zelfgeschreven boek dat wordt gebruikt in de cursus en een eigen podcast. ‘’Volgens mij is de kern van onderwijsinnovatie ook dat je niet altijd maar iets nieuws hoeft te doen, maar dat je constant moet blijven nadenken over wat de situatie nodig heeft en wat de didactiek is die het meest passend is.’’ In de podcast ‘Onder Planologen’ nodigt hij samen met twee collega’s elke keer direct betrokkenen en onderzoekers uit, waarmee ze dieper ingaan op de stof.

Beste docent van het jaar worden gebeurt niet zomaar. Toen Pelzer vorig jaar als docent van het jaar op de universiteit van Utrecht was verkozen werd hij door meerdere jury’s beoordeelt waarvoor er ook dossiers gemaakt moesten worden. Daarna begon voor de nationale prijs dat hele proces weer opnieuw. Hij moest wederom een dossier opsturen waarin leerlingen en het bestuur  iets moesten zeggen over zijn manier van onderwijs. Daarna werd hij geïnterviewd over zijn onderwijsvisie en wat voor hem belangrijk is. Na dit proces was het dan eindelijk zover, op 25 maart 2024 was de prijsuitreiking waar de vier genomineerden allemaal een college gaven. Op basis van dit college werd de definitieve keuze gemaakt. ‘’Het was aan de ene kant spannend, tegelijk ook weer niet. De jury zat wel vooraan, maar ik heb het college niet voor de jury gegeven maar echt voor de zaal.’’

Docent worden was voor Pelzer geen jeugddroom. ‘’Ik werk al best lang op de universiteit en op een gegeven moment promoveerde ik. Toen ging ik af en toe wat lessen geven en dat vond ik eigenlijk wel heel leuk.’’ Op deze manier is hij universitair docent geworden en nu zelfs universitair hoofddocent. ‘’Ik vind het heel bijzonder dat je als docent studenten kennis kunt laten maken met een vakgebied en dat je ze kunt helpen hun eigen perspectief daarop te laten ontwikkelen. Eigenlijk wil ik het enthousiasme dat ik heb voor een vakgebied overbrengen, maar op zo’n manier dat ze wel hun eigen pad kunnen kiezen.’’ Nu hij wat langer als docent werkt, vindt hij het bijzonder om te zien hoe studenten hun weg vinden in allerlei banen en dat ze daar een verschil kunnen maken.

Bron: Max van der Weide

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *