Vier meningen over het beeld van de (complexe) zorg in de media
Vier meningen over het beeld van de (complexe) zorg in de media

Vier meningen over het beeld van de (complexe) zorg in de media

Stelling: De media schetst een negatief beeld over de complexe zorg 

Wendy Broeren, sociaal psychiatrische verpleegkundige

“Ja, zeer zeker, 100% waar. Zelf heb ik dat ook van dichtbij meegemaakt. In Nijmegen hebben wij zorgwoningen gecreëerd waar we 17 jaar over hebben gedaan om die daar te krijgen. Ooit zijn toen in de media de termen ‘tokkiewoningen’ en ‘asowoningen’ bedacht, wat veel ophef veroorzaakte. De mensen die daar in de buurt woonden, wilden dat natuurlijk niet en zijn daarom gaan protesteren. Ze kwamen met busjes aan, staken toen dingen in de brand en op hun spandoeken stond; ‘Laat hier geen gestoorden los; de hele buurt is de klos’. Dat was best heftig. Mensen staan eigenlijk helemaal niet meer open voor andere perspectieven. Wat ze in de media hebben gelezen is op zo’n moment de waarheid voor ze en dat is echt heel jammer. Hoe negatief ook, mensen geloven de media gelijk.” 

Dianne Wesselink, kinder psycholoog

“Ik vind het lastig. We wonen in Nederland, we hebben tenminste zorg. Ik denk ook dat we deels echt wel hele goeie zorg hebben, maar een heel aantal dingen gaan ook niet goed en ik vind het wel belangrijk dat de media daar ook weer aandacht voor heeft. Mijn mening is dat beide kanten worden belicht. Ik vind wel dat de berichtgeving wat positiever mag, dit geld niet alleen voor de zorg, maar voor alle onderwerpen. Ik denk dat we in onze hele samenleving heel erg gericht zijn op kritisch kijken en tot zekere hoogte is dat ook wel oké, maar we kweken een hele kritische samenleving die bijna overal met argwaan naar kijkt. De negatieve berichtgeving helpt niet mee om mensen het vertrouwen in de zorg te geven.” 

Ingrid Bokkers, organisator van vereniging: zorgsamen

‘’Het onderwerp ‘zorg’ zou meer in de media voor moeten komen, dat vind ik echt belangrijk. Maar dat moet dan wel op een positieve manier, er zijn vaak veel negatieve berichten die met de zorg te maken hebben. Je ziet bijvoorbeeld heel weinig in het nieuws over eerstelijnszorg. Ook zie je vrijwel nooit berichten over het gezamenlijk de handen ineenslaan van verschillende zorginstellingen, daar is nog veel te weinig over bekend. Nu hebben mensen het idee alsof het altijd moeilijk is in de zorg, terwijl er ook mooie kanten aan zitten. Ik denk ook dat als we meer positieve beelden van de zorg in de media zouden zien, dat mensen dan meer begrip voor de zorg zouden krijgen. Dat zag je mooi in de coronacrisis, toen hadden mensen veel begrip voor de zorgverleners.’’ 

Zoë van den Deijssel, begeleider in de complexe zorg

”Ik zie wel eens berichten voorbijkomen en dan vind ik het wel bijzonder dat er in de media altijd wordt gesproken over ”verwarde personen” ook al is iemand helemaal niet in de war. Soms heb je dan iemand die suïcidaal is en een zelfmoordpoging doet, maar die is wel gewoon helemaal bij geest maar wordt als ”verward” omschreven. Dat vind ik persoonlijk heel raar want volgens mij is diegene niet in de war maar gewoon hulpeloos. Verder is het beeld van complexe zorg vooral dat het voor veel overlast zorgt, maar ik denk dat dat ook wel waar is. Bewoners van ons lopen ook wel eens weg en vallen dan mensen in de stad lastig. Het is wel jammer dat je in de media niet de positieve kanten ziet. Dat zorgt er wel voor dat er een heel eenzijdig beeld van de complexe zorg ontstaat.” 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *