Aangenomen motie van verlaagde rente voor studenten uit de pechgeneratie wordt begin 2026 geïmplementeerd
Aangenomen motie van verlaagde rente voor studenten uit de pechgeneratie wordt begin 2026 geïmplementeerd

Aangenomen motie van verlaagde rente voor studenten uit de pechgeneratie wordt begin 2026 geïmplementeerd

De aangenomen motie in de Tweede Kamer over een verlaging van de rente voor studenten die in de tijd van het leenstelsel studeerden, wordt aan het begin van 2026 toegepast, zo maakte de LSVB bekend. “Het toepassen van zo’n motie kost best wel veel tijd, vooral omdat dit een technische aanpassing betreft. De technische ontwikkelingen zijn positief, en niet onmogelijk, en gelukkig is er al bekend dat er genoeg geld beschikbaar is”, aldus LSVB-voorzitter Elisa Weehuizen.

Omdat DUO door meerdere partijen als medeschuldige gezien wordt van het aanzienlijke aantal studenten dat kampt met enorme rentebedragen, wordt de Nederlandse Staat voor de rechter gesleept vanwege het schenden van de Zorgplicht. “Het verkeerd informeren van de studenten over de risico’s van lenen zorgen ervoor dat de studenten het toentertijd ervaren hebben als een voordelige lening, en 10 jaar later blijkt het tegenovergestelde waar te zijn”, aldus Weehuizen.

De motie betreft het bevriezen van de rente op het niveau van 2023 voor alle studenten die onder het leenstelsel vielen. Dat betekent dat de rente weer teruggaat van 2,56% naar de 0,46% van vorig jaar. Dit scheelt studenten enkele duizenden euro’s aan rente op hun torenhoge studieschuld.

De student uit de ‘pechgeneratie’ krijgt van het kabinet een tegemoetkoming van 1400 euro, dit wordt allemaal betaald van door het kabinet vrijgemaakte 1 miljard euro. De gemiddelde schuld van studenten die tijdens het leenstelsel gestuurd hebben, tussen september 2015 en september 2023, is 27000 euro. Dit is dus nog geen tien procent van het door de student af te lossen bedrag, en die student gaat nu in de resterende jaren waarin hij of zij de studieschuld terug gaat betalen, duizenden euro’s aan rente betalen.

Oud studenten waren hier niet op voorbereid, die zijn lange tijd overtuigd geweest dat het rentepercentage van 0% niet zo snel zou veranderen en niet zoveel impact zou hebben op de studenten. Ter vergelijking, in 1992 was het rentepercentage om te lenen nog ruim 11%, je zou dus kunnen zeggen dat de studenten van deze tijd toch best wel veel geluk hebben gehad. Ook hebben veel studenten niet goed na gedacht over de toekomst, en dat de rente in de toekomst hier ook een rol bij zou kunnen gaan spelen. Best een logische denkwijze, als je van school bent, denk je niet meer na over de rente die jaren daarna geldt en de invloed die die rente heeft op je af te betalen bedrag. Ook is het zo dat DUO ruim een jaar geleden aan heeft gegeven dat er met ingang van deze renteverandering er ook gekeken zou gaan worden naar de persoonlijke situatie van de persoon in kwestie. Als hij of zij weinig verdiend, hoeft diegene nog steeds weinig terug betalen, was destijds de boodschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *