Het aantal verwaarloosde konijnen neemt maar niet af: “Voer een konijnendiploma in”
Het aantal verwaarloosde konijnen neemt maar niet af: “Voer een konijnendiploma in”

Het aantal verwaarloosde konijnen neemt maar niet af: “Voer een konijnendiploma in”

Komende zaterdag 11 mei is het nationale Konijnendag, een dag om stil te staan bij de verwaarlozing van konijnen in Nederland. Meer dan tweeduizend konijnen komen jaarlijks bij de Dierenbescherming binnen, de meeste gedumpt in een kartonnen doos, of zwervend op straat. Ondanks vele voorlichtingscampagnes, neemt dit aantal al jaren niet af.

Ook Merel van Zeijl, een 18-jarige vrijwilligster bij de Dierenbescherming, is zelf in aanraking gekomen met konijnen tijdens haar werk. “Tijdens de shift kregen we  een melding van een dakloos konijntje in een flat, dus toen zijn we er snel met de Dierenambulance naartoe gereden. Eenmaal daar aangekomen vonden we het konijntje in een doos, met een kartonnen bord met daarop de tekst ‘ik kan niet meer voor mijn konijn zorgen’ geschreven. Daarnaast lag een klein bakje met voer. We hebben het konijntje toen meegenomen naar een opvangcentrum, vol met andere konijnen. Hier worden de konijntjes gekoppeld aan een ander konijntje, en wordt er samen gezocht naar een geschikt baasje.”

Volgens professor dierenwelzijn Else Verbeek zijn er genoeg redenen waarom het belangrijk is dat er een dag zoals deze in het leven geroepen is. “Deze dag is er vooral om bewustzijn te creëren bij de houders van de konijnen. Een konijn heeft net als een mens ook gevoelens, stress en pijn. Veel mensen zijn zich vaak niet bewust van wat een dier nodig heeft. De aanschaf van deze lieve beestjes is bij veel mensen dan ook vaak een impulsaankoop, en het baasje is zich vaak niet bewust van de behoeftes van konijnen.

Er zijn volgens haar genoeg manieren om de baasjes wat meer te informeren over konijnen. “De Dierenbescherming zou op TikTok en op Facebook filmpjes kunnen plaatsen, over bijvoorbeeld het voer, of het hok van een konijn. En wat mensen wel eens vergeten, de Dierenarts kan ook in heel veel gevallen informatie geven over wat er nodig is voor het desbetreffende konijn.” Een week geleden ongeveer is in België besloten om een wet over het welzijn van dieren ook op te nemen in de grondwet. Volgens Verbeek is dat ook absoluut iets om in Nederland over na te denken. “Eigenlijk moet er al jaren strengere regelgeving komen rondom het houden van dieren en deze regelgeving moet ook goed worden gecontroleerd. Ook stel ik voor om net als bij honden, een konijnendiploma als vereiste in te voeren bij het kopen van een konijn. Het baasje moet dan een cursus ‘konijnenmanagement’ doen bij het asiel, of bij de dierenarts. We moeten er ten slotte samen voor zorgen dat het welzijn van alle huisdieren, en met name dat van konijnen, verbeterd.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *