Forse stijging rente op studieleningen: ‘Studenten voelen zich om de tuin geleid’ 

ZWOLLE – De rente op studieleningen zal volgend jaar worden vervijfvoudigd. Dat blijkt uit berekeningen van het Financieel Dagblad. De rente stijgt voor hbo- en universiteitsstudenten van 0,46% naar 2,55%.  

Volgens Herman Ritzema, voorzitter van de Studenten Organisatie Groningen, heeft de rentestijging veel impact op het dagelijks leven van studenten. De hoge rente levert studenten veel stress op. Ritzema: “De huidige trend zorgt voor veel financiële onzekerheid onder studenten. Onzekerheid over de schuld waar we in de toekomst mee opgescheept zitten, zeker nu we niet weten hoeveel de rente nog zal stijgen.” 

Volgens het Financieel Dagblad hebben afgestudeerden een gemiddelde schuld van €20.300,-, maar ook voor huidige studenten levert de rentestijging problemen op. De SOG werkt daarom samen met andere studentenpartijen in het land en het Interstedelijk Studenten Overleg om een renteplafond te realiseren. Het renteplafond zou studenten zekerheid moeten geven over de hoogte van de rente. “Het is afhankelijk van het nieuwe kabinet hoe realistisch dit gaat zijn. Rutte voelde er vorig jaar nog niets voor, omdat hij de aflosvoorwaarden voor de studieschuld al vrij schappelijk vond. We moeten hopen dat de nieuwe regering een andere wind inslaat”, aldus Ritzema.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *