LSVb: basisbeurs zorgt niet meteen voor afname aantal studieschulden

ZWOLLE – De nieuwe generatie studenten krijgt minder schulden door de basisbeurs, maar het is vooral de oude generatie ‘pechstudenten’ die de schulden nog moet aflossen. Dat zegt Job Vermaas, vicevoorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat de studieschuld van huidige en voormalige studenten opgelopen is tot 28,2 miljard euro.

Dat is een toename van 1,7 miljard euro ten opzichte van een jaar geleden. Volgens Vermaas is het leenstelsel de grootste boosdoener, maar speelt er meer: “De financiële positie van studenten is penibel en dat heeft ook te maken met het lage minimumloon, de stijging van het collegegeld en de koopkrachtondersteuning die volgend jaar wegvalt. Het is een serie van klappen.”

Daarnaast stijgt de rente over studieleningen tot 2,56 procent. De LSVb organiseert woensdag 25 oktober daarom een protest in Den Haag. “Het is belangrijk om de straat op te gaan en we verwachten veel studenten. Het protest gaat voornamelijk om de opstapeling van factoren die ervoor zorgt dat het voor studenten moeilijker is om rond te komen”, aldus Vermaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *