Derde van internationale afgestudeerden blijft in Nederland

ZWOLLE – Een derde van de internationale studenten die een opleiding volgen bij een Nederlandse universiteit blijft in Nederland wonen en werken. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Met name opleidingen als Rechten en Zakelijke dienstverlening blijken populair onder internationale studenten.

Driekwart van de internationale studenten komt uit Europa. Het grootste deel daarvan komt uit Duitsland, maar ook veel Belgen, Italianen en Spanjaarden komen deze kant op. CBS onderzoeker en woordvoerder Luuk Hovius: “Nederlandse universiteiten staan hoog aangeschreven en maken veel of zelfs alleen maar gebruik van de Engelse taal waardoor het volgen van een opleiding in Nederland voor andere Europese studenten aantrekkelijk is. Bovendien spreekt de Nederlandse bevolking goed Engels. Dat maakt het voor buitenlandse studenten makkelijk om mee te draaien en een bijbaan te vinden.”

Veel studenten keren met hun diploma terug naar huis, maar een groot deel kiest ervoor om in Nederland te blijven. Hovius: “Nederland is een veilig land met voldoende werkgelegenheid. Je kunt hier relatief gemakkelijk een goeie baan vinden met een degelijk loon.” Verschillende politieke partijen willen de instroom van internationale studenten beperken om de druk op de scholen en de woningmarkt te verlichten, maar vooralsnog vormen de cijfers een stijgende lijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *