Jongerenstemwijzer Young Voice gelanceerd voor Tweede Kamerverkiezingen

ZWOLLE – Voorlichtingscentrum ProDemos heeft gisteren Young Voice gelanceerd, een speciale stemwijzer voor jongeren, in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november. De organisatie liet dit weten via Instagram. Zowel de onderwerpen als de vormgeving van de stemhulp zijn afgestemd op jongeren. Veel van hen gaan deze winter voor het eerst naar de stembus.

“De stellingen zijn gekozen om aan te sluiten bij de belevingswereld van jongeren,” vertelt woordvoerder Heleen Wever van ProDemos. “Op zich gaat elk politiek onderwerp ook jongeren aan, maar we merken wel dat ze bijvoorbeeld minder geïnteresseerd zijn in pensioen.” 

Ook in de vorm is gezocht naar manieren om jongeren aan te spreken. Wever: “We maken gebruik van filmpjes, waarin presentatoren en influencers elke stelling uitleggen. Ze vertellen ook wat de voor- en tegenstanders vinden. Je kan de stellingen zelfs ‘swipen’, net als op Tinder.” 

Young Voice begon in 2019 als pilot met een stemwijzer voor de Provinciale Statenverkiezing in Gelderland. De eerste landelijke stemwijzer was voor de Europese Parlementsverkiezingen datzelfde jaar. Sinds de lancering gisteren is Young Voice al 6.309 keer volledig ingevuld. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *