20 mei 2024

Binnen de eerste twee jaar stroomt 43% van de zorgprofessionals uit, Health-Thing moet hierbij helpen: “Een online buddy gevoed met collectieve kennis”

Door juliekoster nov4,2023

Health-Thing is een sociaal leerplatform voor jonge zorgprofessionals in Nederland. Het platform is ontwikkeld door Rob in ’t Zand en moet de zelfredzaamheid en de samenredzaamheid van jonge zorgprofessionals vergroten. Op de lange termijn zou dit moeten helpen tegen de uitstroom van jonge zorgprofessionals.

Het concept van Health-Thing is samen leren, over gezondheid. In ’t Zand licht dit toe: “Als jij je bijvoorbeeld niet lekker voelt, omdat je depressieve gevoelens, hersenletsel of longcovid hebt, ga je in eerste instantie zelf zoeken naar wat je kan helpen. Terwijl jij niet de eerste bent met deze ziekte, of met hersenletsel. Er zijn heel veel anderen geweest, die dat al veel langer geleden hebben gekregen. Die hebben ook die zoektocht gehad en hebben daarvan geleerd. Onze missie is om mensen bij elkaar te brengen en interactie te faciliteren.”

In ’t Zand is in 2015 slachtoffer geworden van zinloos geweld. Over de hele wereld heeft hij gezocht naar behandelingen om zich beter te voelen, zonder succes. Hierna had hij zich voorgenomen om het niet voor niets te laten zijn. Ondanks het hersenletsel zou het tot iets moeten leiden wat zijn leven en dat van anderen verrijkte. Zo kwam hij op het idee: het ontwikkelen van een plek waarin mensen van elkaar leren voor een beter welzijn.

43% van de jonge zorgprofessionals stroomt uit binnen de eerste twee jaar, blijkt uit een onderzoek van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. “De jonge doelgroep loopt in de beginjaren tegen veel dingen aan. Zij herkennen het probleem dat wij schetsen. Er zijn veel onbesproken onderwerpen. Ze houden de uitdaging voor zichzelf. Stel je bijvoorbeeld voor dat je te maken krijgt met buitensluiting of agressie op de werkvloer, je vind daar nu geen handvatten voor met hoe je daarmee moet omgaan”, vertelt in ‘t Zand.

Health-Thing moet dit probleem tegengaan: “Wij gaan helpen, door inzicht te geven hoe andere mensen ermee om zijn gegaan. Dit door middel van een online buddy gevoed met collectieve kennis.”

Related Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *