Bevind je je op een doodlopende weg? Ook daar zit waarde in volgens deze filosoof

Er ligt veel druk op jongeren, vindt filosoof Miriam Rasch: “Die druk bestaat vaak ook juist uit dat alles naar een bepaald doel toe moet werken of dat het de ‘goede’ kant op moet gaan.”

Als jongere ben je op een zoektocht en is het niet erg dat je het allemaal nog niet precies weet. Misschien kom je op een doodlopende weg uit of ontdek je dat iets toch niet bij je past. Daar zit ook waarde en schoonheid in volgens Rasch. Ze vindt dat we dat meer moeten stimuleren maar ziet ook dat dat steeds moeilijker wordt omdat alles wordt gemeten en opgeslagen: “We zitten in een soort van stramien van het meetbare en algoritmes. Iedereen heeft zijn halve leven online staan vanaf kinds af aan. En dan wordt het heel moeilijk om juist nog die zoekende ontdekkingstocht te kunnen ondernemen.”

Om om te gaan met die druk ligt er een verantwoordelijkheid bij ons als maatschappij: “Bijvoorbeeld door het goede voorbeeld te geven door middel van de controle wat meer los te laten of bij jongeren zelf neer te leggen”, zegt Rasch.

Verder pleit ze voor meer filosofie die ons kennis laat maken met het absurde, het rare, het vreemde en het onverklaarbare. “Ik zou zeggen dat juist bij jongeren ook aandacht moet zijn voor die creativiteit en het gekke”, geeft Rasch aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *