“Het kapitalisme slaat door en dient ons niet meer”

De winst en oneindige groei van het kapitalistische systeem, wat een economisch stelsel is, zorgt voor sociale problemen in de samenleving. Dat ziet Veronique Scharwächter, zij is gespecialiseerd in filosofie en is auteur van het boek ‘Studentdenken’.

Het kapitalisme levert meer vrijheid op dat men ooit heeft gehad. Volgens Scharwächter is dat niet per se positief: “Je ziet het aan de cijfers dat het gewoon heel slecht gaat met de mentale gezondheid van jongeren. De prestatiedruk is heel hoog. Je ziet ook heel veel jongeren die door de studie een burn-out krijgen. Je zou denken dat we het chiller zouden moeten hebben vanwege die vrijheid, maar dat blijkt dus niet zo te zijn.”

Omdat alles gericht is op altijd maar groeien en meer winst maken, wordt de bedrijfsvoering daar op aangepast. Er ontstaan “bullshit jobs”, zegt Scharwächter. Functies die helpen bij het genereren van meer winst. “Bijvoorbeeld een website op Google hoog laten ranken, waarbij je je afvraagt wat de zin daar eigenlijk van is. Wat je dus ook ziet in de jongerengeneratie, is dat daardoor een stukje betekenis verloren gaat, omdat je een baan hebt waarbij je denkt: wat ben ik eigenlijk aan het doen?”, aldus Scharwächter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *